Słodkości

Ciasto czekoladowe

22 czerwca 2014

ciasto czekoladowe-3Ciasto czekoladowe. Murzynek, nie brownie. Zwarte, puszyste, a zarazem ciężkie i czekoladowe na maxa!:) Przepyszne. W sam raz na te chwile, kiedy koniecznie chcecie zjeść coś czekoladowego! Wiem, że nie wszyscy przepadają za brownie więc przychodzę z pomocą i podaję Wam prosty przepis na ciasto czekoladowe, które absolutnie genialnie smakuje z sosem truskawkowym, najlepiej jeszcze gorącym!

Inspiracja: KLIK

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 230g cukru
  • 7 łyżek kakao
  • 50g czekolady gorzkiej
  • ½ szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • dodatkowo: 200g truskawek + 2 łyżki cukru

Truskawki szypułkujemy, zasypujemy cukrem i podgotowujemy, aby zaczęły się rozpadać.

Masło/margarynę roztopić wraz z czekoladą, dodać do niego cukier, wymieszać, aby się rozpuścił. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao, dodajemy do ostudzonego tłuszczu z cukrem, miksujemy wszystko z żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie, porcjami, dodajemy je do pozostałej masy, tak, aby nie zniszczyć piany. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do formy, pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Ciasto czekoladowe podajemy z gorącym sosem truskawkowym, możemy też posypać je cukrem pudrem.ciasto czekoladowe

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply magma 23 czerwca 2014 at 21:20

    pyszności, bardzo lubię czekoladowe wypieki:)

  • Zostaw komentarz