Ciasto czekoladowe. Murzynek, nie brownie. Zwarte, puszyste, a zarazem ciężkie i czekoladowe na maxa!:) Przepyszne. W sam raz na te chwile, kiedy koniecznie chcecie zjeść coś czekoladowego! Wiem, że nie wszyscy przepadają za brownie więc przychodzę z pomocą i podaję Wam prosty przepis na ciasto czekoladowe, które absolutnie genialnie smakuje z sosem truskawkowym, najlepiej jeszcze gorącym!
Inspiracja: KLIK
Składniki:
- 250g masła lub margaryny
- 230g cukru
- 7 łyżek kakao
- 50g czekolady gorzkiej
- ½ szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- dodatkowo: 200g truskawek + 2 łyżki cukru
Truskawki szypułkujemy, zasypujemy cukrem i podgotowujemy, aby zaczęły się rozpadać.
Masło/margarynę roztopić wraz z czekoladą, dodać do niego cukier, wymieszać, aby się rozpuścił. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao, dodajemy do ostudzonego tłuszczu z cukrem, miksujemy wszystko z żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie, porcjami, dodajemy je do pozostałej masy, tak, aby nie zniszczyć piany. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do formy, pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Ciasto czekoladowe podajemy z gorącym sosem truskawkowym, możemy też posypać je cukrem pudrem.
1 komentarz
pyszności, bardzo lubię czekoladowe wypieki:)