Fit/lekkie

Ciastka bez mąki i tłuszczu (musli)

15 marca 2018

Ciastka bez mąki i tłuszczu (musli) to moja propozycja na zdrowsze, ale niekoniecznie mało kaloryczne ciastka. Przy przepisach na zdrowsze łakocie zawsze należy pamiętać o tym, że one też mogą mieć sporo kalorii! Jasne, jest to zdrowszy wybór jeśli myślimy też o kupnych ciastkach. Tutaj składniki są naturalne, nie ma dodatkowej porcji cukru czy tłuszczu – tego macie pewność. Ludzie czasem błędnie myślą – np. niepozorna łyżka masła orzechowego – może różnić się o nawet 300 kalorii – jeśli nałożycie płaską łyżkę, a jeśli taką z górką to to diametralnie zmieni kaloryczność Waszego dania/deseru/koktajlu. Podobnie jest z bakaliami – są kaloryczne, zawierają tłuszcz dlatego nie zajadajcie się nimi bez opamiętania – to nie ma być zamiennik chipsów w proporcji 1:1! 🙂

Zerknijcie na inne moje przepisy na zdrowe słodkości:

Fit batony Kangus

Dietetyczne ciastka

Ciastka orzechowe z ryżem

Pamiętajcie, że zdrowe jedzenie także ma kalorie i może spowodować przybranie na wadze. Jedzcie z rozsądkiem!

Kaloryczność 20 ciastek to 933 kalorie, makroskładniki przedstawiają się następująco: 42 g białka, 174 g węglowodanów oraz 12 g tłuszczu.

Składniki:

  • 2 średnie banany
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 25 g odżywki białkowej (u mnie czekoladowa)
  • 150g płatków owsianych

 

Banany miksujemy razem z odżywką, płatkami i żurawiną w blenderze. Powinna powstać kleista masa – odstawiamy ją na ok. 15 minut, żeby płatki namokły. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy porcję ciasta – najwygodniej małą łyżeczką. Ciastka pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach (spód powinien być lekko zarumieniony). Przechowujemy w lodówce.

 

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz