Święta

Babka wielkanocna- przepis na dietetyczne ciasto

24 marca 2013

Z tej babki jestem absolutnie dumna.
Jest po prostu pyszna!:)
Wilgotna, słodziutka,
nafaszerowana dobrymi składnikami:)

Polecam nie tylko na Wielkanoc,
ja ją robiłam już trzy razy!:)
Jest zdrowa- wręcz powiedziałabym dietetyczna-
cukru jest mało, dodatku tłuszczu nie ma.
Spróbujcie!

Oczywiście w wersji totalnie light nie róbcie lukru!!!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki płatków jęczmiennych
  • 3 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 suszonych moreli
  • 10 suszonych żurawin
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)

Jajka miksujemy na puszystą masę, dodajemy cukier trzcinowy oraz waniliowy i miksujemy.
Marchewki i jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia- cały czas miksując, wsypujemy otręby, siemię oraz płatki jęczmienne. Mieszamy.
Do masy wsypujemy suszone owoce oraz starte jabłka, marchewkę. Mieszamy delikatnie, do połączenia się składników.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką pełnoziarnistą, masę nakładamy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 45minut (sprawdźmy patyczkiem czy babka jest w środku upieczona), ew. możemy przedłużyć czas pieczenia.
Studzimy w piekarniku.
Gdy ostygnie możemy polać ja lukrem i posypać migdałami- możecie to śmiało pominąć, bo babka jest słodziutka:)

Przeczytaj również

19 komentarzy

  • Reply teenager ;) 25 marca 2013 at 04:50

    super, idealna zdrowa babka na święta ;D

  • Reply Inspirowane Smakiem 25 marca 2013 at 05:24

    Babka marchewkowa, mniam!

  • Reply przecinkowa 25 marca 2013 at 06:46

    Cudownie wyglądają te kawałeczki marchewki 🙂

  • Reply Kamciss 25 marca 2013 at 19:31

    O super pomysł 🙂 W końcu nie zawsze trzeba jeść tłusto 🙂

  • Reply Anonymous 26 marca 2013 at 08:41

    Wygląda dziwnie. Te kawałki warzyw są zbyt widoczne. Ble.

    • Reply Anonymous 26 marca 2013 at 08:41

      Powinny być bardziej zmielone jak w cieście marchewkowym.

    • Reply pees 26 marca 2013 at 09:36

      przecież nic nie szkodzi, żeby je zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach:)
      mnie się tak podobało i już.

    • Reply Anonymous 26 marca 2013 at 13:41

      Ale chodzi Ci chyba o atrakcyjna prezentacje zdjec, zachecajaco do wypieku. A to wyglada ble. Nie mowie, ze smakuje zle, bo nie jadlem.

    • Reply pees 26 marca 2013 at 14:47

      takie uwagi niestety nie wnoszą nic do bloga więc nie komentuj jeśli nie masz do powiedzenia nic ważniejszego;)

  • Reply Anonymous 26 marca 2013 at 10:58

    Moja babka siedzi w piecu, jestem ciekawa co z tego wyjdzie, mnie martwi czy wyskoczy mi z formy, pierwszy raz robię w formie z kominem 🙂

    • Reply pees 26 marca 2013 at 14:46

      mam nadzieję, że wyjdzie cudownie:)
      ja nie miałam problemu- jak ostygła to sama wyskoczyła:)

  • Reply Anonymous 26 marca 2013 at 11:00

    Jeśli chodzi o widoczną marchewkę to jak dla mnie dodaje to uroku 🙂

  • Reply Anonymous 26 marca 2013 at 15:26

    Jak dla mnie to super wygląda a w marchewce o to chodzi żeby było ja widać!

  • Reply Anonymous 26 marca 2013 at 19:50

    Babka wyszła, wszyscy się nią zajadali tylko dla mnie trochę za słodka, następnym razem zmniejszę ilość cukru, ale to rzecz gustu :). Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej zdrowych przepisów 🙂

    • Reply pees 26 marca 2013 at 19:55

      ooo świetnie:)
      za słodka? to tylko 1/2 szklanki, ale kurcze, może jabłka miałaś słodziutkie?:)
      cieszę się, że smakowała!
      nie masz przypadkiem zdjęć? chętnie bym zobaczyła!

  • Reply Anonymous 26 marca 2013 at 19:52

    P.S i babka sama wyskoczyła, rzeczywiście miałaś rację. Miłego wieczoru

  • Reply Anonymous 26 marca 2013 at 20:11

    Babka zniknęła w ekspresowym tempie, został jeden kawałek który jest zapakowany bo za chwilkę powędruje w dobre ręce. Szczerze zawsze robię zdjęcia potraw które przyrządzam jednak dziś był zabiegany dzień babkę wyjęłam przed wyjściem i tak jakoś wyszło ale obiecuję że następnym razem podeślę foto bo będzie następny raz bo ma wzięcie. Co do słodkiego być może jabłka, jednak my mało słodzimy w sumie tylko w wypieki. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply satellite maps 26 marca 2016 at 14:02

    Moja się właśnie piecze, ale coś chyba poszło nie tak. Robiłam wg składników w przepisie i wyszło mało więc zamast do formy do babki wpakowałam do mniejszej keksówki… W przepisie jest mąka pełnoziarnista.. ale jaka? pszenna? czy można dać innej? Ja dałam żytniej. Już przy wsypaniu mąki do jaj zrobiło się to bardzo zbite, nie wiem czy to wina jaj czy mąki… Więc wbiłam jeszcze jedno. Wsypałam resztę, wymieszałam, teraz się piecze… nie wiem co z tego wyjdzie…

    • Reply down detector 27 marca 2016 at 15:03

      Ja użyłam mąki pełnoziarnistej pszennej, żytnia zachowuje się inaczej niż pszenna, ma mniej glutenu, dlatego była bardziej zbita. Jeśli dodałaś jajka po wymieszaniu wszystkich składników możesz mieć problem z wyrośnięciem ciasta – moze zrobić się zakalec. Daj znać, jak wyszło! Pozdrawiam, Paulina

    Zostaw komentarz