Obiady

Przepisy na grilla- marynata do piersi kurczaka

28 maja 2013

To absolutny strzał w dziesiątkę:)
Cudowny aromat mięty i melisy sprawia, że pierś z kurczaka nabiera zupełnie innego,
nowego smaku.
Przepisy na grilla to zazwyczaj marynaty do karkówki, ja postawiłam na 
piersi z kurczaka w orzeźwiającym wydaniu.
Zresztą, uwielbiam grillowane filety:)

Do takiego filetu świetnie nadaje się też pesto, które już znacie!


Składniki na marynatę do piersi kurczaka:

  • garść posiekanej mięty
  • garść posiekanej melisy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sok z 1/2 cytryny
  • suszony tymianek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przedzielamy je na dwa filety.
Do pojemnika, w którym będziemy marynować mięso wrzucamy posiekaną miętę, melisę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy oliwę, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Dorzucamy również tymianek. Mięso możemy lekko rozbić tłuczkiem (ja tego nie robiłam), wkładamy je do pojemnika, posypujemy sola i świeżo mielonym pieprzem. Mięso smarujemy marynatą, zostawiamy w pojemniku na co najmniej 1 godzinę (najlepiej przechować w lodówce).
Po tym czasie mięso wyjmujemy, grillujemy z dwóch stron (możemy oczyścić je z listków mięty oraz melisy).

Mięso przygotowane w tej marynacie jest soczyste i aromatyczne.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Andrzej 15 lipca 2013 at 08:31

    Oj tak zdecydowany strzał w 10-tkę !
    zapowiada sie bardzo smacznie, nie omieszkam wykorzystać ten przepis na weekendowym grillu 😉

  • Zostaw komentarz