Dam Wam tylko przepis i ruszam w góry!:)
Tak, tak, znów odwiedzamy Szczawnicę, ale jej nigdy dość- mam rację?:)
Taki prosty przepis, a taka smaczna potrawa świąteczna!
Jada się u Was kapustę wigilijną? Może z grochem?
Ja nigdy tej z grochem nie próbowałam, ale wszystko przede mną!
Składniki:
- 1kg kapusty kiszonej
- 100-200g suszonych podgrzybków (jeśli macie możecie użyć prawdziwków!!!)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz, ew. cukier
Grzyby namaczamy w wodzie przez co najmniej 1-2 godziny, aż staną się miękkie.
Kapustę siekamy drobno, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut, po tym czasie dolewamy do kapusty wodę, w której moczyliśmy grzyby. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty i mieszamy. Dodajemy również namoczone i pokrojone grzyby.
Cebulę piórkujemy i podsmażamy na maśle, dodajemy do kapusty. Całość mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Taką kapustę możemy przechowywać w lodówce lub ją zamrozić.
Już niedługo pokażę Wam jak ją wykorzystałam do innego dania, które serwuje się w moim domu w Wigilię:)
9 komentarzy
A wonderful appetizer.
Mmm, pyszności! Miłego pobytu w górach. 🙂
o pychota!
U mnie właśnie kapusta z grochem 🙂
Paulino!Często zaglądam na Twój blog i zawsze jestem miło zaskoczony Twoimi kuinarnymi pomysłami. Tylko tak dalej!
Wow!:)
To naprawdę miłe:) Dzięki wielkie!
u mnie akurat kapusty nie ma, ale Twoja prezentuje się znakomicie 😉
Ciekawy, prosty przepis. Wlasnie gotuje. Mamy kapuste kiszona w sloikach prosto z Polski.
Pozdrawiam
Kucharka z Kanady
Ellen, cudownie to słyszeć 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakować! <3