Fit/lekkie

Fit ciasto biszkoptowe z truskawkami (bez laktozy, bez glutenu)

6 czerwca 2018

Fit ciasto biszkoptowe z truskawkami (bez laktozy, bez glutenu) to mój wczorajszy wypiek! 🙂 Tak, tak, upiekłam, zrobiłam zdjęcia i biegnę do Was z przepisem, który zrewolucjonizuje Wasze wypieki z mąką kokosową. Powiem szczerze, ja jej unikam jak ognia! Mam zapas w domu, ale prawie nic mi z niej nie wychodziło w 100% tak, jak chciałam. Teraz eureka, olśnienie – MAMY TO! Pyszne, pulchne, biszkoptowe ciasto, które genialnie rośnie i smakuje. Z dodatkiem miodu i suszonych płatków kokosowych. Lekko chrupiące i jednocześnie niesamowicie delikatne. 

Skorzystajcie również z tego przepisu na fit crumble wegańskie z truskawkami!

Fit ciasta biszkoptowe mają to do siebie, że przeważnie są mimo wszystko zbite. Wiecie, jak zwykła drożdżówka, ale dwudniowa. Ten wypiek jest zdecydowanie lepszy i lżejszy.

Okej, jeśli lubicie słodkie ciasta to posypcie wierzch cukrem pudrem lub lekko nasmarujcie roztopionym miodem czy dżemem brzoskwiniowym – to ciasto jest w punkt. Nie ma tu przesłodzonego lub zbyt wytrawnego biszkoptu. Bierzcie się do pieczenia i dajcie znać jak wyszło! 🙂

Jeśli chodzi o kalorie to cała blaszka ma 743 kalorie. 41 g to tłuszcze, 52 g to węglowodany, białka jest zaś 36 gram.

Ja podzieliłam je na 15 kwadratowych kawałków.

Składniki na kwadratową formę o śr. 20 cm:

  • 5 średnich jajek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 40 g maki kokosowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 8 średnich truskawek

 

Jajka ubijamy mikserem na puszystą pianę, dodajemy roztopiony miód z olejem kokosowym (ostudzony). Nadal miksujemy kilka minut – następnie dosypujemy mąkę kokosową z sodą oczyszczoną. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć żółtą barwę, konsystencję budyniu z grudkami (mąka kokosowa tak się zachowuje). Dietetyczne ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia – ja nie wyrównywałam do krawędzi – ciasto samo się rozlało i uznałam, że taka grubość fit ciasta biszkoptowego będzie odpowiednia. Truskawki szypułkujemy, przekrawamy na pół i układamy rozcięciem ku górze.

Ciasto pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach góra/dół, następnie 5 minut w termoobiegu. Po tym czasie ciasto musi się ostudzić – uchylcie piekarnik lub je wyjmijcie. Przed podaniem posypujemy suszonym kokosem/cukrem pudrem.

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz