Obiady, Przepisy

Zapiekanka makaronowa ze szparagami i łososiem

30 maja 2018

Zapiekanka makaronowa ze szparagami i łososiem – kolejny mój pomysł na podanie szparagów! Zawsze byłam fanką zapiekanek makaronowych, może to przez to, że zwyczajnie kocham wszelkie pasty miłością ogromną! Wystarczy odrobina parmezanu, czosnek, chili i pietruszka, aby cieszyć się pysznym posiłkiem. No przyznajcie sami, z ryżem czy kaszą jest trochę więcej zabawy przy tworzeniu obiadu…

Podane przeze mnie proporcje są na 1 dużą albo 2 mniejsze porcje. Użyjcie swojego ulubionego makaronu, a jeśli akurat pod ręką nie macie łososia wykorzystajcie np. kurczaka! Sprawdzi się równie dobrze. Zapiekanka makaronowa ze szparagami i łososiem z lampką schłodzonego białego wina będzie idealnym pomysłem na podwieczorek czy kolację. Wiem, że sosu nie jest dużo, ale nie chciałam, aby zapiekanka makaronowa była ciężka i tłusta. W ten sposób jest w sam raz! Spróbujcie!

Składniki:

  • porcja ulubionego makaronu (u mnie ok. 80 g na 1 osobę)
  • 250 g filetu z łososia (ja skórę wycięłam)
  • pół pęczka szparagów
  • 50 g parmezanu
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • garść świeżego szpinaku
  • 4 suszone pomidory (odsączone z zalewy)
  • świeża pietruszka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny (do podania z łososiem)

 

Makaron gotujemy al dente. Żółtko mieszamy z mlekiem – doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, filet z łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Zalewamy go mlekiem kokosowym z rozbełtanym żółtkiem. Dorzucamy szpinak, świeżą pietruszkę oraz posiekane suszone pomidory. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki, siekamy je i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy. Całość posypujemy parmezanem. Pieczemy ok. 15-20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Podajemy z cząstką cytryny do łososia.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz