Sałatka z jajkiem i miętą z dodatkiem kaszy pęczak i sosu na bazie ajwaru jest pyszna! Znajdziecie w niej wszystko, co obecnie jest na straganach – mamy świeże zioła i warzywa, do tego jajka, które zapewnią Wam porcję białka i tłuszczu a przy okazji sprawią, że sałatka będzie jeszcze bardziej sycąca. Kocham kaszę pęczak, stąd jej dodatek również tutaj. Wszystko okraszone sosem na bazie ajwaru czyli sosu z papryk i pomidorów, lekko pikantny smak wzbogaca sałatkę.
Składniki:
- świeże sałaty i szpinak
- mięta, kolendra
- rzodkiewki z liśćmi
- liście botwinki
- jajka
- pestki słonecznika
- kasza pęczak
- awokado
- DIP: sos ajwar 3 łyżki + 1 łyżka oliwy, szczypta cukru i soli, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub limonki
Sałaty, zioła, liście botwiny i szpinak płuczemy, odsączamy i rwiemy na mniejsze części. Jajka gotujemy na półtwardo (ok. 6-7 minut). Rzodkiewki kroimy w plastry, liście również płuczemy i dodajemy do sałatki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Jajka po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skorupki, dzielimy na kilka części. Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki i miąższy kroimy na plastry. Składniki na sos mieszamy razem i rozcieramy dokładnie. Składniki na sałatkę mieszamy razem w dużej misce, przed podaniem polewamy wierzch sosem z ajwarem. Smacznego!
2 komentarze
bardzo apetycznie wygląda
Ciekawe połączenie smaków 🙂