Pasta z awokado i fety to mój sposób na wiosenne śniadanie, które idealnie sprawdzi się na sobotnie i niedzielne ciepłe śniadanie. Taką pastę do kanapek możecie zapakować w lunchboxa i zabrać ze sobą na piknik czy do znajomych. Pyszne, aromatyczne i sycące – takie właśnie będzie Wasze śniadanie.
Wartość energetyczna – 160 kcal
Białko ogółem – 2.00 g
Tłuszcz – 14.66 g
Węglowodany – 8.53 g (w tym cukry proste 0.66)
Błonnik – 6.7 g
Składniki:
- 1 awokado
- garść liści kolendry
- 1 łyżka sera typu feta
- sól, pieprz
- ew. odrobina oliwy
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki, siekamy je na drobną kostkę. Do awokado dodajemy posiekaną kolendrę, wyciśnięty sok z limonki i fetę. Rozdrabniamy wszystko widelcem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli Wasze awokado jest mało dojrzałe i nie jest bardzo wilgotne wzbogaćcie pastę o oliwę z oliwek.
Pasta z awokado powinna być przechowywana w lodówce, 1-2 dni.
Brak komentarzy