Przekąski i przystawki, Śniadania

Pasta z awokado i fety

10 kwietnia 2018

Pasta z awokado i fety to mój sposób na wiosenne śniadanie, które idealnie sprawdzi się na sobotnie i niedzielne ciepłe śniadanie. Taką pastę do kanapek możecie zapakować w lunchboxa i zabrać ze sobą na piknik czy do znajomych. Pyszne, aromatyczne i sycące – takie właśnie będzie Wasze śniadanie.

Wartości odżywcze awokado (w 100 g)

Wartość energetyczna – 160 kcal
Białko ogółem – 2.00 g
Tłuszcz – 14.66 g
Węglowodany – 8.53 g (w tym cukry proste 0.66)
Błonnik – 6.7 g

Pamiętajcie, że awokado jest najbardziej kalorycznym owocem: w 100g ma nawet 160 kalorii.

Składniki:

  • 1 awokado
  • garść liści kolendry
  • 1 łyżka sera typu feta
  • sól, pieprz
  • ew. odrobina oliwy
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki

 

Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki, siekamy je na drobną kostkę. Do awokado dodajemy posiekaną kolendrę, wyciśnięty sok z limonki i fetę. Rozdrabniamy wszystko widelcem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli Wasze awokado jest mało dojrzałe i nie jest bardzo wilgotne wzbogaćcie pastę o oliwę z oliwek.

Pasta z awokado powinna być przechowywana w lodówce, 1-2 dni.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz