Fit/lekkie

Wegańskie ciasto Raffaello (5 składników)

9 marca 2018

Wegańskie ciasto Raffaello to nic innego jak mus jaglany, którego nawet nie trzeba piec! Wykonanie jest naprawdę proste, a smak wybitny. To wegańskie ciasto ma w sobie wszystko: słodki smak, puszystość, jest aksamitny i delikatny. Nie rozwala się, nie rozwarstwia, nie kruszy. Jego konsystencja jest naprawdę wow. Mówiąc szczerze zabierając się za jego przygotowanie nie spodziewałam się aż takie efektu. Jeśli tylko szukacie pomysłów na desery, do których nie potrzebujecie piekarnika to to przepis dla Was. Jeśli dodatkowo chcielibyście, aby ciasto było zdrowe, dietetyczne, bezglutenowe i wegańskie, a do tego oczywiście bez dodatku tłuszczu.

Jeśli chcecie, aby Wasze ciasto Raffaello było jeszcze zdrowsze zawsze możecie do niego dodać kokosową odżywkę białkową lub naturalną (oczywiście, aby nadal było wegańskie musi to być sojowa).

Składniki na małą tortownicę:

  • 220 g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe oraz sojowe)
  • 1.5 szklanki wody
  • 4 łyżki stewii z erytrolem (mam mix)
  • 100 g wiórek kokosowych
  • ewentualnie: 100g migdałów/płatków migdałowych

 

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą 2-3 razy tak, aby nie była później gorzka. Następnie do garnka nalewamy 2 szklanki mleka oraz 1 szklankę wody – gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut uważając, aby kasza się nie przypaliła. Po tym czasie dodajemy do kaszy wiórki, stewię oraz kolejną porcję mleka – jeśli masa będzie mocno płynna podgotujcie ją jeszcze kilka minut – u mnie nie było to potrzebne i od razu zmiksowałam blenderem ciasto na gładką masę. Jeśli lubicie migdały również możecie je dodać do ciasta – ja posypałam nimi wierzch wegańskiego Raffaello.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy łyżką do dna i boków formy, wygładzamy wierzch. Po ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce ok. 1-2 godzin. Smacznego!

Teraz tak: jeśli dodajecie odżywkę białkową to najlepiej o tyle mniej dać wiórek kokosowych/kaszy – żeby masa nie była zbyt sucha. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to stewii czy erytrolu dodajcie więcej – spróbujcie po prostu masy po zmiksowaniu.

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Małgosia 10 marca 2018 at 13:51

    Mniam dziś koniecznie za to ciasto się zabiorę

    • Reply Kąsek 12 marca 2018 at 08:57

      Małgosiu, i jak? 🙂 Wyszło ciasto? Pozdrawiam!

  • Reply Ania 23 maja 2018 at 07:25

    Ta mała tortownica jaką ma srednice?

    • Reply Kąsek 24 maja 2018 at 08:07

      20-22 cm 🙂

  • Reply Nika 27 sierpnia 2018 at 13:05

    Czym mogę zastąpić stewię z erytrolem, bo nie posiadam?

    • Reply Kąsek 28 sierpnia 2018 at 09:08

      Jasne, jak najbardziej! 🙂

  • Reply Malwina 19 lutego 2019 at 19:14

    Witam. W przepisie nie jest napisane kiedy należy dodać odżywkę białkową. Kiedy mam to zrobić? 🙂

    • Reply Paulina Hofman 20 lutego 2019 at 09:03

      Malwina, odżywka białkowa może zastąpić wiórki kokosowe lub część kaszy – dodajesz ją już do miksowanych składników zamiast części wiórek:) Pozdrawiam!

    Zostaw komentarz