Święta

Piernikowe fit brownie bez cukru, jajek i mąki

11 grudnia 2017

Piernikowe fit brownie bez cukru, jajek i mąki – to moja odpowiedź na świąteczny deser dla wszystkich tych, którzy chcą zjeść w święta smacznie, słodko, ale też zdrowo… 🙂 Mam dla Was jeszcze dwa przepisy, które pojawią się na blogu do świąt – piernik bez cukru i wegański makowiec, który podbił moje i mojego lubego serca.

Ten wypiek jest banalnie prosty, wystarczy Wam widelec, aby zmieszać wszystkie składniki i piekarnik czy prodiż. Ciasto potrzebuje ok. 10-15 minut pieczenia i jest gotowe. Samo w sobie jest dosyć słodkie, nie przesadzałabym z polewą czy posypką, uczcie się na moich błędach! 🙂

Wykorzystałam odżywkę białkową sojową, bo takiej używam 🙂

Jeśli chcecie wykorzystać kupną przyprawę do piekarnika czy masę makową koniecznie przeczytajcie jej skład! Najlepiej, gdyby przyprawa była bez cukru, a masa makowa zawierała mak, bakalie i miód. Na potrzeby wyliczenia kalorii dodałam do przepisu masę makową gotową, dostępną w katalogu mojej aplikacji do liczenia kalorii.

Kaloryczność 2 porcji to: 364 kalorie – 11,89 g tłuszczu, 35,71 g węgli i AŻ 30,67 g białka! Jak widzicie, spokojnie możecie się zajadać takim wypiekiem na święta 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 1 banan
  • 40g odżywki białkowej, sojowej, o smaku czekoladowym
  • 1 łyżka masy makowej (ja przygotowuję sama, dosładzam lekko miodem)
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (domowa, bez dodatku cukru)

Banana rozcieramy widelcem z olejem kokosowym i masą makową. Dodajemy do tego odżywkę białkową i przyprawę do piernika. Masę przekładamy do foremek na babeczki/mini tarty. Piernikowe fit brownie bez cukru, jajek i mąki pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach – najlepiej sprawdzić poziom upieczenia za pomocą patyczka/widelca – po włożeniu i wyjęciu widelec powinien zostać suchy, bez resztek ciasta na wierzchu. Ciasto podajemy z ulubionymi dodatkami – równie dobrze z powidłami śliwkowymi jak na piernikowe ciasto przystało!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz