Zupy

Tom-Yum przepis na tajską zupę

15 listopada 2017

Tom-Yum przepis na tajską zupę całkowicie podbił moje serce! Jasne, jest piekielnie ostra, a jednocześnie słodka, i kwaśna i cudownie aksamitna. Na jesień wspaniała – rozgrzeje Was, wywoła wypieki na twarzy i sprawi, że katar da za wygraną! Bogactwo smaków, serio. Musicie ją przygotować.

Ja uwielbiam zapach liści kafiru, moim zdaniem ich aromat jest tu niezbędny – są to suszone liście tajskiej limonki, jeśli jeszcze ich w swojej kuchni nie macie to nadróbcie to koniecznie!

Połączenie chilli, limonki i mleka kokosowego to klasyczne smaki kuchni tajskiej – dodajcie do tego jeszcze cukier trzcinowy, trawę cytrynową i sos sojowy – komplet! Ja przygotowałam zupę Tom-Yum z owocami morza, ale spokojnie możecie użyć także piersi kurczaka. Przepis na tajską zupę jest naprawdę prosty, a wszystkie składniki z powodzeniem kupicie np. na Hali Mirowskiej, w Kuchni Świata lub online. Nie zapomnijcie o kolendrze!

Składniki:

  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (można pominąć)
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka pasty z chili
  • 4 liście kafiru
  • 1 łyżeczka tartego, świeżego galangalu (lub imbiru)
  • 1 limonka
  • 5-6 dużych pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200g owoców morza
  • 500ml wody/bulionu
  • świeża kolendra
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Papryczkę chilli siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy, szklimy na nim posiekany czosnek, galangal i papryczkę chilli – uważajcie, żeby czosnek się nie spalił, będzie gorzki! Dolewamy wodę/bulion, dodajemy trawę cytrynową, liście kafiru, sos sojowy oraz mleko kokosowe. Po 10- 15 minutach dodajemy również pastę z chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki, po 5 minutach owoce morza (moje były mrożone – małże, krewetki, ośmiorniczki), od razu zdejmujemy z ognia. Krewetkom wystarczy dosłownie chwila w gorącym bulionie, a nie chcemy, żeby były gumowate. Przed podaniem dodajemy sok z limonki, ew. więcej papryczki chili oraz siekaną kolendrę.

Ja zupę Tom-Yum podałam z makaronem ryżowym.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz