Tom-Yum przepis na tajską zupę całkowicie podbił moje serce! Jasne, jest piekielnie ostra, a jednocześnie słodka, i kwaśna i cudownie aksamitna. Na jesień wspaniała – rozgrzeje Was, wywoła wypieki na twarzy i sprawi, że katar da za wygraną! Bogactwo smaków, serio. Musicie ją przygotować.
Ja uwielbiam zapach liści kafiru, moim zdaniem ich aromat jest tu niezbędny – są to suszone liście tajskiej limonki, jeśli jeszcze ich w swojej kuchni nie macie to nadróbcie to koniecznie!
Połączenie chilli, limonki i mleka kokosowego to klasyczne smaki kuchni tajskiej – dodajcie do tego jeszcze cukier trzcinowy, trawę cytrynową i sos sojowy – komplet! Ja przygotowałam zupę Tom-Yum z owocami morza, ale spokojnie możecie użyć także piersi kurczaka. Przepis na tajską zupę jest naprawdę prosty, a wszystkie składniki z powodzeniem kupicie np. na Hali Mirowskiej, w Kuchni Świata lub online. Nie zapomnijcie o kolendrze!
Składniki:
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 2 łodygi trawy cytrynowej (można pominąć)
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka pasty z chili
- 4 liście kafiru
- 1 łyżeczka tartego, świeżego galangalu (lub imbiru)
- 1 limonka
- 5-6 dużych pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 200g owoców morza
- 500ml wody/bulionu
- świeża kolendra
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Papryczkę chilli siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy, szklimy na nim posiekany czosnek, galangal i papryczkę chilli – uważajcie, żeby czosnek się nie spalił, będzie gorzki! Dolewamy wodę/bulion, dodajemy trawę cytrynową, liście kafiru, sos sojowy oraz mleko kokosowe. Po 10- 15 minutach dodajemy również pastę z chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki, po 5 minutach owoce morza (moje były mrożone – małże, krewetki, ośmiorniczki), od razu zdejmujemy z ognia. Krewetkom wystarczy dosłownie chwila w gorącym bulionie, a nie chcemy, żeby były gumowate. Przed podaniem dodajemy sok z limonki, ew. więcej papryczki chili oraz siekaną kolendrę.
Ja zupę Tom-Yum podałam z makaronem ryżowym.
Brak komentarzy