Szakszuka z chorizo (przepis na shakshukę) podduszona razem z czerwoną fasolą oraz jalapeno smakuje wybornie. Dodatek odrobiny soku z limonki czy garść świeżej kolendry i powstaje nam iście meksykańskie śniadanie! Ja skorzystałam z pikantnego chorizo i takie też radzę Wam kupić – najlepiej w formie kiełbaski, nie cienkich plastrów – smak będzie znacznie bardziej intensywny, zaufajcie mi.
Jeśli chodzi o samą szakszukę z chorizo to nie zapomnijcie również o posiekanej czerwonej cebuli, pomidorach, sporej ilości pieprzu i odrobiny chili. Spróbujcie też przed przygotowaniem shakshuki chorizo – powinno być mocno słone stąd ilość soli w przepisie jest znikoma. To naprawdę sprawdzony przepis na pyszne i zdrowe śniadanie z jajek. Uczcijcie tak wtorek lub środek tygodnia – dobry humor gwarantowany!
Pamiętajcie też o moich wcześniejszych przepisach:
Składniki na 2 porcje:
- 100g pikantnej kiełbaski chorizo
- 3/4 puszki pomidorów
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 czerwonej cebuli
- świeża kolendra
- jajka
- 1/2 jalapeno
Ilość jajek zależy oczywiście od tego ile jecie ich na co dzień, ja nasyciłam się dwoma – w zestawieniu z fasolą to śniadanie jest bardzo sycące.
Na patelni podsmażamy czerwoną cebulę, dodajemy do niej pokrojone w plastry chorizo. Podsmażamy aż kiełbaska się zarumieni i zacznie intensywnie pachnieć. Fasolę mieszamy z pomidorami, dodajemy do chorizo i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili. Na patelnię wbijamy jajka, posypujemy je posiekanym jalapeno. Szakszukę z chorizo dusimy pod przykryciem aż białka jajek się zetną, następnie zdejmujemy przykrywkę i podsmażamy całość jeszcze przez kilka minut tak, aby nadmiar wody odparował. Przed podaniem szakszukę z chorizo posypujemy kolendrą/szczypiorkiem/pietruszką.
2 komentarze
Szakszuka to danie arabskie a nie hiszpańskie…
Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, jednak zastosowanie w przepisie chorizo kojarzy się nierozłącznie z kuchnia hiszpańską, gdzie przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów.