Dietetyczne brownie, które Wam podrzucam jest super pyszne! Mocno wilgotne w środku, chrupiące z zewnątrz, naprawdę jedno wielkie wow. Do tego jest mało kaloryczne, nie zawiera glutenu, dodatku cukru, jaj, jest wegańskie- coś idealnego dla osób, które są na diecie, trenują, a ciągle tęsknią do małych słodkości.
Myślę, że masło orzechowe możecie też zastąpić masłem migdałowym, a jeśli niekoniecznie potrzebujecie w swojej diecie dodatkowego białka i nie korzystacie z odżywki białkowej to możecie zamienić jej porcję ulubioną mąką- np. kokosową. Jeśli korzystacie z aromatów to również odrobina migdałowego lub czekoladowego olejku wzmocni aromat tego pysznego, dietetycznego ciasta. Przepis podpatrzony u niezawodnego MrFit Trenera.
Dajcie mi koniecznie znać czy wykorzystujecie odżywki białkowe do takich przepisów i co jeszcze polecacie spróbować. Przyznam, że to jeden z moich ulubionych ostatnio przepisów i zajadam się tym fit ciastem naprawdę często.
Kaloryczność i składniki makro na całą porcję brownie (wartości podane w przybliżeniu):
Białko: 8g
Tłuszcze: 7,0g
Węglowodany: 7,5
Kalorie: 125
Jak sami widzicie – grzech nie spróbować! 🙂
Składniki:
- 2 małe banany (ok.150g)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 20g odżywki białkowej o smaku bananów i czekolady (sojowej, ale z normalną też wyjdzie)
- 20g kakao Nesquik bez dodatku cukru
Banany blendujemy razem z masłem orzechowym, dodajemy także białko i nesquika. Jak widzicie po przekroju brownie nie miksowałam brownie bardzo dokładnie, wyczuwalne są cząstki bananów. Masę przekładamy do foremek (np. na muffiny lub mini keksówek). Pieczemy ok. 8 minut w 180 stopniach.
Dietetyczne brownie podajemy ze świeżymi owocami.
Jeśli wolicie słodsze wypieki to postawcie na bardzo dojrzałe banany (z brązową skórką) lub dosłodźcie delikatnie masę stewią. Ja jednak przy wypiekach z odżywkami nie dodaję dodatkowego cukru – są one wystarczająco słodkie.
Brak komentarzy