Obiady

Wegetariańskie leczo z tofu

21 lipca 2017

Wegetariańskie leczo z tofu to moja propozycja na znane i lubiane danie, ale tym razem bez dodatku boczku czy kiełbasy, a w wersji bardziej lekkiej – z tofu. W takie upalne dni, które ostatnio są w Warszawie nie chce się szczególnie jeść, a co dopiero mówić o gotowaniu. Ja spędzam w kuchni głównie późne wieczory tak, żeby odetchnąć od słońca i żaru. Tak naprawdę podstawą mojego leczo jest sos pomidorowy – gęsty, aromatyczny, taki, który w towarzystwie z ulubionymi warzywami tworzy świetne zestawienie obiadowe. Część z przygotowanej porcji zamroziłam i zjadłam w późniejszym czasie. Jeśli nie przepadacie za bobem możecie go oczywiście pominąć i zastąpić np. czerwoną fasolą, ciecierzycą. Koniecznie dodajcie dużo aromatycznych przypraw i ziół. Dodatkiem może być kasza, jak w moim przypadku lub np. ryż, nawet makaron świetnie się sprawdzi!

Składniki:

  • 500ml passaty pomidorowej/8 dużych pomidorów bez skórki
  • 1/2 kalafiora
  • 200g bobu
  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • pietruszka
  • sól, pieprz
  • kumin
  • kurkuma
  • rozmaryn suszony, oregano
  • oliwa
  • do marynowania tofu: 150ml piwa pszenicznego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, 1 ząbek czosnku

Tofu kroimy w kostkę, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy piwem, sosem sojowym i miodem, odstawiamy najlepiej na ok. 1 godzinę lub dłużej.

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kalafior dzielimy na różyczki, pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach (delikatnie wcześniej smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem). Cebulę siekamy drobno i podsmażamy, dodajemy do niej pokrojoną w plastry cukinię i tofu (marynatę również dodajemy na patelnię). Passatę pomidorową lub posiekane pomidory wrzucamy na patelnię, gdy warzywa zaczną mięknąć. Kalafiora po upieczeniu dodajemy do gotującego się sosu, dodajemy także odsączony bób. Sos doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i ziołami, dodajemy posiekaną pietruszkę, dusimy 10-15 minut.

Jeśli sos jest zbyt kwaśny (w przypadku passaty) polecam Wam dosłodzić go odrobiną miodu – na pewno podkreśli on smak słodkich pomidorów. Tak przygotowane leczo wegetariańskie z tofu możecie przechowywać w lodówce ok. 2-3 dni lub w porcjach je zamrozić. Smacznego!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz