Obiady

Omlet z kurkami i szparagami

19 lipca 2017

Omlet z kurkami czyli coś, co świetnie smakuje latem. Świeże, pachnące lasem grzyby przywiozłam z rodzinnych Studzienic. Kaszuby to istny raj dla grzybiarzy! Ja od dziecka jeździłam z dziadkami i Mamą na grzybobranie – kurki, podgrzybki, borowiki, maślaki. Pamiętam długie wyprawy po rydze, szukanie kani z okien sypialni Babci:) Kurki przygotowane w ten sposób, najprostszy, są najsmaczniejsze. Idealnie jędrne i obsmażone w maśle, do tego pomidorki, które teraz są najsmaczniejsze i szparagi, których jestem fanką. Śniadanie sycące i pachnące latem. Aaaa i nie zapomnijcie o pietruszce, lubi się z kurkami! 🙂 Jeśli udało się Wam przechować kilka łodyg w lodówce lub zamrażarce to koniecznie dodajcie je do kurek i jajek! 🙂

Składniki:

  • spora garść kurek
  • kilka łodyg szparagów
  • 2 jajka
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 cebuli dymki

Kurki płuczemy: zalewamy je gorącą wodą i zasypujemy solą – delikatnie płuczemy z piasku kilka minut, następnie przelewamy chłodną wodą tak, aby je ostudzić i wypłukać zanieczyszczenia. Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy na nią posiekaną dymkę oraz kurki i szparagi. Podsmażamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jajka mieszamy, wylewamy na patelnię. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, dorzucamy do omleta. Przykrywamy patelnię przykrywką, smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu tak, żeby jajka się ścięły. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz