Inne/Konkursy

Pomysły na grilla (grilluj z Kamisem)

13 czerwca 2017

Polacy kochają grillowanie! Oczywiście podstawowym wyposażeniem każdego grillującego jest pierś z kurczaka, kiełbasa, kaszanka, boczek. Aby trochę odczarować te wszystkie grillowe stereotypy spotkaliśmy się z innymi blogerami w studio kulinarnym CookUP. Szef Kuchni KAMIS Maciej Wawryniuk przygotował dla nas nie lada gratkę – mnóstwo wspaniałych przepisów, składników aromatycznych i pysznych. Wszystko to po to, żeby tworzyć dania, które zachwycają!

Nowe połączenia, które pokochałam od pierwszego kęsa- np. sos anansowo-musztardowy z imbirem. Marynata do ryb z matchą, papryki nadziewane farszem z chorizo. Wszystko pyszne, nowe. Uwielbiam spotkania tego typu, gdzie z ludźmi, którzy współdzielą te same pasje można rozmawiać godzinami. Wspólne przygotowanie posiłków, następnie wymiana zdań na temat poszczególnych potraw, wspólne spędzanie czasu

Co przygotowaliśmy na warsztatach? Mnóstwo, całe mnóstwo pysznych potraw, deserów, znalazł się nawet drink na bazie grillowanego ananasa, z mlekiem kokosowym i rumem. Pina Colada była pysznym zwieńczeniem tego wspaniałego dnia! Pozostałe przepisy na grilla znajdziecie na stronie Kamis.

  • Berberys z chili i kardamonem
  • Ryba mieszance z zielonej herbaty matchy z imbirem i limonką (bardzo aromatyczne!)
  • Glazura kawowa
  • Żeberka w marynacie piwnej
  • Skrzydełka w marynacie koreańskiej (pięknie wyglądające skrzydełka robiła Paula z Wilk Syty)
  • Konfitura z czerwonej cebuli
  • Grillowane tofu z chutney z mango i pomidora z sosem winegret z curry
  • Chutney z mango i pomidora
  • Winegret curry
  • Pieczone gruszki w boczku z sosem miodowo-piwnym
  • Placki z ciecierzycy (smażony hummus!)
  • Krewetki z azjatyckim pesto
  • Papryka nadziewana chorizo oraz w wersji wegańskiej ciecierzycą (zajmowałam się wersją z chorizo, ErVegan i Blendman odpowiedzialni byli za wersję wege!)
  • Sandacz z rusztu
  • Pieczone marchewki
  • Grillowany pomidorowo-kokosowy sos barbecue
  • Sos z musztardy
  • Sos z pestek dyni i chili
  • Rozmarynowe steki z arbuza
  • Grillowana Pina Colada

Marynata z matchy jest genialna, słowo! Delikatnie nasmarowałam filety ryb tą aromatyczną mieszaniną i zapach limonek w połączeniu z imbirem i matchą jest naprawdę zjawiskowy. Że też ja nie wpadłam pierwsza na to połączenie… 🙂 Poniżej widzicie skrzydełka, które w bardzo ciekawy sposób podaliśmy. Instrukcja nacięcia odpowiednio tych skrzydełek była jednak dla mnie tak skomplikowana, że chyba powinnam dostać prywatną lekcję od szefa Macieja, no cóż, może będzie okazja następnym razem? Taki sposób podania to byłby hit na moim stole.

Z przepisami będę się z Wami dzielić na bieżąco, bo jestem pewna, że wrócę do niektórych smaków jeszcze nie raz. Tymczasem łapcie to, co smakowało mi najbardziej: sos ananasowo-musztardowy z imbirem. Przygotowałam go na ostatniego grilla u przyjaciół, świetnie smakuje z grillowanym mięsem, sami się przekonajcie!

Składniki na sos ananasowo-musztardowy

  • 1 świeży ananas
  • 3 płaskie łyżki musztardy Dijon Kamis
  • 1 płaska łyżka imbiru Kamis
  • garść świeżej mięty
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Ananasa obieramy, kroimy go w kostkę. Blendujemy razem z musztardą. Dodajemy imbir, miód, olej kokosowy oraz świeżą miętę. Całość dokładnie miksujemy tak, aby powstał gładki sos. Smak anansowo-musztardowego sosu powinien być pikantno-słodki, jeśli lubicie dodajcie więcej mięty, a żeby sos był bardziej kremowy oleju kokosowego. Ten sos świetnie smakuje z grillowanym mięsem – np. żeberkami. Spróbujcie koniecznie!

 

Uwielbiam takie spotkania, a wierzcie mi, że te z Kamisem zawsze są super smaczne i inspirujące. Uwielbiamy gotować, jeść, dzielić się pomysłami na nowe przepisy, inspirować wzajemnie. Pasja do gotowania aż w nas kipi! Jakie są Wasze ulubione przepisy na grilla? Próbowaliście kiedyś grillowanych owoców? Arbuz czy ananas- pychota!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz