Fit/lekkie

Fit crumble truskawkowe (wegańskie)

28 czerwca 2017

Fit crumble truskawkowe (wegańskie) jest pyszną, ale zdrowszą wersją klasycznego crumble, które powstaje z połączenia masła, mąki i płatków owsianych. Wersja klasyczna jest niezaprzeczalnie pyszna – cukier, masło – no czego tu nie kochać 😉 Jednak w momencie, kiedy chcecie kontrolować ilość spożywanych kalorii to musicie mieć na uwadze tłuszcze, cukru itp. Moja fit wersja kruszonki, którą Wam pokazuję, powstała po delikatnym uproszczeniu przepisu na ciasto kruche z mojej fit tarty z truskawkami i rabarbarem. Nie chciałam jednak, by przygotowanie prostego w założeniu crumble zabierało dużo czasu, stąd te wszystkie modyfikacje. Przepis ma dodatkowy plus: jest wegański i bezglutenowy, a chrupie doskonale!

Składniki na formę 20×25 cm:

  • ok. 1 kg truskawek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 płaska łyżka cukru kokosowego
  • 3 łyżki posiekanych, zmiażdżonych migdałów
  • 5 łyżek zimnej wody

Truskawki szypułkujemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy – kawałki ciasta mają być lekko zlepione, kruszymy je na owoce. Fit crumble z truskawkami pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach (na ostatnie 5 min zmieńmy ustawienie piekarnika z grzałki góra/dół na termoobieg). Jemy na ciepło lub zimno. Ja to crumble zjadłam też jako dodatek do owsianki i placka jaglanego – świetnie się sprawdziło!

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Cukry Proste 28 czerwca 2017 at 15:50

    Najlepszy letni deser:)

  • Zostaw komentarz