Sosy i dodatki

Nachos z sosem meksykańskim

29 maja 2017

Nachos z sosem meksykańskim – moja propozycja na wegetariańską wersję znanego i uwielbianego chili con carne czyli wołowiny duszonej w pomidorach i warzywach z dodatkiem chili. Oczywiście klasyczna wersja jest wspaniała i jestem jej wielką fanką, ale gdy ma się ochotę na coś nieco bardziej lekkiego to polecam Wam moją skromniejszą wersję na nachos. Smak jest zbilansowany, dodatek jalapeno, kwaśnej śmietany i chili jest tu obowiązkowy. Ja pominęłam mieloną wołowinę, stąd nie jest to przepis na klasyczne chili con carne, więc jeśli wolicie tę wersję do podsmażcie na patelni mięso i do niego dodawajcie partiami pozostałe składniki. Czas duszenia wołowiny to ok. 45-60 minut na małym ogniu. Moja wersja jest też dzięki temu, że wege, dużo szybsza 🙂

Składniki:

  • 300 ml passaty z pomidorów / pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryka (1/2 łyżeczki)
  • mielony kmin rzymski (1/2 łyżeczki)
  • suszone oregano (1 łyżeczka)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeża papryczka chili/jalapeno (opcjonalnie)
  • kwaśna śmietana 18%
  • domowe nachos przepis
  • limonka
  • posiekany szczypior

Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy passatę. Doprawiamy do smaku przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili gotowania dodajemy cukier, gotujemy sos pomidorowy na wolnym ogniu aż odparuje część wody. Następnie, przed podaniem, dodajemy nachosy, kwaśną śmietanę, posiekany szczypior i papryczkę jalapeno. Nachos z sosem meksykańskim dobrze jest też podać z tartym serem, awokado lub kolendrą. Koniecznie zajadajcie się nimi na ciepło.

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz