Zdrowa dieta

Fit tarta z rabarbarem i kruszonką

30 maja 2017

Fit tarta z rabarbarem i kruszonką – prawdziwy hit na sam koniec maja! Ciasto bezglutenowe, kruche, niesamowicie smaczne, koleżanka, która nie toleruje glutenu i dodatkowo jest na diecie (chociaż jest niesamowicie piękna!) powiedziała, że smakuje jak ciasto kruche na maśle 🙂 To chyba największy komplement, bo ciasta kruche robione na maśle są aromatyczne, delikatne, mięsiste i idealnie chrupiące. Nadzienie to głównie rabarbar, dodałam do niego banana, żeby oszczędzić cukru i aby sos delikatnie zgęstniał. Wyliczyłam wszystkie makro i jestem naprawdę zadowolona! Popatrzcie tylko! Jeśli ciągle słyszycie tylko tekst z mojego wpisu “Moja córeczko kochana tak się męczysz” to upieczcie koniecznie mamie tę tartę!

Fit tarta z rabarbarem i kruszonką: 2052 kcal, 25,4g białka, 276,26 węglowodanów Z CZEGO TYLKO 53,23g to cukier! Dodatkowo tarta składa się z 96,26g tłuszczy i 15,09g błonnika. Ja podzieliłam ciasto na 5 dużych porcji (z czego każdą przekroiłam jeszcze na pół): upiekłam 2 tartaletki i 3 podłużne małe foremki, możecie jednak upiec tartę w jednej dużej formie o średnicy ok. 21-24cm.

Połączenia składników, z których zrobiłam ciasto kruche jest idealnie wyważone – nic bym tu nie zmieniła, serio! Mam nadzieję, że upieczenie tę tartę i dacie mi znać, jak Wam smakowała! 🙂 Pół porcji z tartaletki ze zdjęcia o śr. 12 cm ma nieco ponad 200kcal, 2g białka, 26g węglowodanów z czego 5g cukru, do tego 8g tłuszczy. Serio, upieczcie i dajcie znać, jak Wam smakuje! To dopiero początek moich eksperymentów z takimi słodkościami!

Składniki na nadzienie:

  • 1 średni banan
  • 300g rabarbaru (waga po obraniu i odcięciu końcówek)
  • 120g truskawek
  • 5g cukru kokosowego
  • 6g oleju kokosowego
  • 50ml wody

Rabarbar kroimy w kostkę, banana w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy do niego rabarbar, banana, wodę i dosypujemy cukier. Przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko ok. 5-10 minut aż rabarbar się rozgotuje, następnie ściągamy przykrywkę i odparowujemy wodę przez kilka minut gotując mus rabarbarowy na małym ogniu.

Składniki na kruchy spód i kruszonkę fit:

  • 120g mąki z tapioki
  • 50g mąki gryczanej
  • 80g płatków jaglanych
  • 30g cukru kokosowego
  • 80g oleju kokosowego
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 jajko (można pominąć ale dodajcie więcej wody)

Składniki na kruchy spód zagniatamy w dużej misce na jednolitą masę – jeśli nie używacie jajka pamiętajcie o dodatkowej wodzie, która pomoże zlepić Wam wszystkie składniki. Następnie formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, 2/3 ciasta używamy właśnie do wylepienia dna i brzegów formy, 1/3 zostawiamy do pokruszenia na rabarbar – będzie z niej pyszna kruszonka. Spody do tarty nakłuwamy widelcem, pieczemy ok. 7-10 minut w 180 stopniach tak, aby ciasto się podpiekło, następnie przekładamy mus rabarbarowy do form, na wierzchu układamy pokrojone i odszypułkowane truskawki, na wierzch kruszymy pozostałą część kruchego fit ciasta. Tartę pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach (musi się lekko zarumienić). Smacznego!

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Ania 2 czerwca 2017 at 14:35

    Olej kokosowy ma być zimny, w postaci stałej? Czy płynny?

    • Reply pees 5 czerwca 2017 at 09:43

      Cześć Aniu
      olej kokosowy w mojej kuchni zawsze stoi na blacie kuchennym więc jest w temp. pokojowej. Myślę, że jego konsystencja nie za bardzo wpłynie na samo ciasto – i tak się rozpuści pod wpływem ugniatania i ciepła dłoni nawet, jeśli będzie schłodzony.
      P.

  • Reply Dominika 6 czerwca 2017 at 08:36

    Czym można zastąpić mąkę z tapioki. Nie jest ona powszechna a w okolicznych sklepach nie mogę dostać. Pozdrawiam

    • Reply pees 6 czerwca 2017 at 09:34

      Dominika, jasne, możesz zastąpić tą mąkę każdą inną, ale pamiętaj, że zmieni to kaloryczność tarty. Myślę, że dobrze sprawdzi się mąka orzechowa/kokosowa/owsiana. Jeśli zwiększysz dodatek gryczanej lub kukurydzianej też powinno być okej. Pozdrawiam! 🙂

  • Reply Wegański jadłospis | Fashionelka.pl 7 czerwca 2017 at 00:14

    […] na te tartaletki to moje ostatnie odkrycie. Przepis wypatrzyłam u Pauliny z bloga Smakowity Kąsek. Tartaletki są wegańskie i bezglutenowe. Smakują naprawdę bosko i są kruche niczym kruche […]

  • Reply Kasia 1 lutego 2020 at 12:01

    Zaczynam uzależniać się od Twoich przepisów <3

    • Reply Paulina Hofman 4 lutego 2020 at 10:44

      Haha cudowne wieści! 🙂

      • Reply Kasia 6 lutego 2020 at 18:21

        Jednak zamiast musu zrobiłam budyń z kaszy jaglanej i mleka kokosowego 😀 Kaloryczność wzrosła, ale smak obłędny!

    Zostaw komentarz