Pyszna zupa krem o niezwykłym smaku i aromacie. Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, od jakiegoś czasu jest bardzo powszechny. Ja spotkałam się z tym smakiem, który nieco przypomina pietruszkę i karczochy (jest łagodniejszy w smaku), a trochę kojarzy się z kwiatami i orzechami, kilka lat temu zajadając puree z topinamburu w towarzystwie nieziemskiej polędwicy z restauracji Tamka 44.
Obecnie topinambur jest w modzie to tez nie powinniście mieć wielkiego problemu ze znalezieniem go na targach czy nawet np. w Biedronce. Za 500g zapłacicie ok. 5-7 zł – taka porcja spokojnie wystarczy Wam do przygotowania zupy krem, którą dziś dla Was mam. Zupa krem z topinamburu podana z kromką dobrego pieczywa przygotowanego na zakwasie zachwyci Wasze kubki smakowe. Jest to roślina, którą musicie poznać! Przy najbliższej okazji koniecznie ją kupcie.
Składniki:
- 500g topinamburu
- 1 l bulionu/wywaru z warzyw
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oleju rydzowego
- 1/2 łyżeczki suszonych nasion chili
- 1 ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu
- sok z 1/2 cytryny
- do podania: papryczka chili, pasta z chili, olej rydzowy, pieprz, rozmaryn
W bulionie gotujemy obrany topinambur i ziemniaki, gdy warzywa zmiękną do zupy dodajemy nasiona chili, czosnek i rozmaryn. Gotujemy wszystko ok. 10 minut, po tym czasie najlepiej jest wyjąć gałązkę rozmarynu, chyba że wykorzystaliśmy tylko listki – można je w takim wypadku zostawić. Blendujemy całość na gładki krem, dodajemy olej rydzowy i sok z cytryny, nadal miksujemy zupę tak, aby była aksamitna. Podajemy zupę z posiekaną papryczką chili, pastą chili, dodatkową porcją oleju rydzowego i pieprzem. W razie potrzeby zupę krem z topinamburu należy dosolić, możecie też podać ją z parmezanem.
1 komentarz
Spróbowałabym chętnie takiej zupy, bo topinambur to dla mnie zagadka 😉