Fit/lekkie

Pieczone buraki z mozzarellą

13 marca 2017

Pieczone buraki z mozzarellą podane z dressingiem bazyliowo-cytrusowym. Brzmi wspaniale, prawda? Feeria smaków i kolorów na talerzu od razu robi się wiosennie. Ten marzec jest jedną wielką tęsknotą. Do wiosny, do słońca, do ciepłych wieczorów, do lekkich trenczy. Do warzyw i ziół na Hali Mirowskiej po które będę wchodzić wracając z pracy. Jest też tęsknotą do wiecznie otwartych okien i wszystkiego tego, co zacznie się od kwietnia. I chociaż maj jest piękny i w maju wszystko się zaczyna to ja czekam już na ten kwiecień, na tę kalendarzową wiosnę, którą przyjmę z otwartymi ramionami.

A moje pieczone buraki z mozzarellą to takie przedwiośnie właśnie. Pyszne, lekkie, bardzo aromatyczne danie, które możecie podać do dobrego steka czy pieczonych żeberek. Dressing cytrynowy niezwykle orzeźwia i podkreśla słodycz buraków. Polecam spróbować także np. z miętą, ricottą i grillowanymi paskami boczku – powinno Wam posmakować!

Składniki:

  • 2 żółte buraki
  • 2 czerwone buraki
  • 60 g mozzarelli light
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • dodatkowa oliwa, rozmaryn i czosnek do pieczenia buraków
  • sól, pieprz

Buraki skrapiamy oliwą, przekrawamy na pół i zawijamy w folię aluminiową z kilkoma gałązkami rozmarynu i cząstką czosnku. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach (im większe buraki tym dłużej – możecie sprawdzić przekłuwając jednego widelcem czy jest już miękki). Sok z cytryny mieszamy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, następnie drobno siekamy bazylię i mieszamy z dressingiem. Upieczone i lekko ostudzone buraki kroimy na plastry lub mniejsze kawałki, dodajemy kawałki mozzarelli i całość polewamy dressingiem.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz