Sosy i dodatki

Hummus z pieczonym burakiem

21 marca 2017

Hummus z pieczonym burakiem to przepis, który trochę odmienił moje postrzeganie hummusu jako ciężkiej pasty z ciecierzycy. Ciężkiej w znaczeniu dosyć zbitej konsystencji. Ten z dodatkiem pieczonych warzyw – w moim przypadku różowego buraka, jest dużo bardziej lekki. Swoją puszystość zawdzięcza wodzie z buraka, która, mimo, że podczas pieczenia paruje, wpływa na hummus. Pasta z ciecierzycy przygotowana w ten sposób jest dużo bardziej słodka, oczywiście kolor też różni się od klasycznego, ale z różowym burakiem jest jeszcze o tyle łatwo, że nie barwi on tak mocno hummusu jak burak ćwikłowy.

Hummus z burakiem podajcie koniecznie z dużą ilością pieprzu i czarnuszki, która niesamowicie podkręca smak pasty i nadaje jej wyrazistości. Zajadajcie w towarzystwie selera bądź marchewki, będzie pysznie! Jeśli pod ręką macie czerwone buraki to nie zawahajcie się ich użyć – kolor będzie nieziemski!

Składniki:

  • 1 szklanka hummusu
  • 1 duży różowy burak
  • 100ml oliwy
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, czarnuszka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy

Ciecierzycę namaczamy dzień wcześniej – zalewamy ją zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, odstawiamy na 8-10 godzin. Wody powinno być dużo więcej niż samych ziaren, ok.2-3 razy.

Następnie ciecierzycę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy odrobinę sody i gotujemy do miękkości. Buraka kroimy w plastry (wcześniej szorujemy lub obieramy), dodajemy odrobinę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie pieczemy go w folii ok. 20 minut w 180 stopniach – do miękkości. Gdy ciecierzyca zmięknie odcedzamy ją, wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie blendujemy. Masa powinna być bardzo gładka i kremowa. Hummus z burakiem podajemy posypany czarnuszką, płatkami chili i polany oliwą.

Jeśli nie macie czasu na ugotowanie ciecierzycy możecie wykorzystać ciecierzycę w puszce, którą należy odcedzić i przepłukać zimną wodą. Smak hummusu będzie w takim przypadku mniej intensywny.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz