Małże w białym winie to jeden z tych przepisów, który na walentynki jest jak znalazł! Danie jest naprawdę proste, a smakuje wybornie. Idealne na wyjątkowe okazje!
Wszystko tu zależy od Waszego wyczucia smaku, ale oczywiście, jeśli nie czujecie się zbyt pewnie w temacie małży czy innych owoców morza to zachęcam do skorzystania z mojego przepisu. Tak przygotowane małże w białym winie podaję najczęściej z chrupiącą bagietką, której miękki środek można zamoczyć w tym pysznym sosie. Dobrze jest też pamiętać o lampce wina czy prosecco podanych do samej potrawy. Gwarantuję, że tak przygotowane owoce morza Wam posmakują i będziecie do nich wracać.
Danie najlepiej przygotować w garnku lub patelni ze szczelną przykrywką.
Składniki:
- 0.5 kg małży (ja użyłam mrożonych)
- 1 mała cebula
- pietruszka
- 1 łyżka masła
- ok. 1/2 szklanki wina
- cytryna
- sól
- pieprz
Jeśli korzystacie ze świeżych małży musicie je najpierw dobrze wyszorować, usunąć narośle z muszli, opłukać i wysuszyć. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i pietruszkę. Następnie dolewamy wino, doprawiamy sos do smaku pieprzem i odrobiną soli, gdy się zagotuje dorzucamy małże – przykrywamy garnek pokrywką i dusimy wszystko ok. 5 minut. Delikatnie potrząsamy garnkiem tak, aby małże w białym winie polewane były sosem i gotowały się w podobnym czasie. Podawać na gorąco, z cząstką cytryny.
Te małże, które się nie otworzyły nie nadają się do jedzenia, koniecznie je wyrzućcie.
Brak komentarzy