Ciastka owsiane z masłem orzechowym – zdrowa alternatywa po którą możecie sięgnąć zawsze wtedy, kiedy macie ochotę na słodkie. Przepis na ciasteczka owsiane dietetyczne jest naprawdę prosty 🙂 To przepis w sam raz dla tych wszystkich, którzy nie lubią piec, a jednocześnie unikają gotowych słodkości, które dostępne są w sklepach. Ja uwielbiam dodatek masła orzechowego i uważam, że odrobina soli podbija smak ciastek i generalnie rzeczy słodkich, stąd szczypta soli znajduje się w praktycznie każdym przepisie na słodki wypiek. Jeśli przygotowujecie mus czekolady, to dzięki dodatkowi soli jego smak będzie bardziej wyrazisty – to pewne! Ciastka mogą być przechowywane w lodówce 🙂
Składniki na 10 ciasteczek owsianych:
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
Płatki owsiane podgrzewamy w rondelku ze wszystkimi składnikami. Następnie na papierze do pieczenia układamy porcję ciastek, rozpłaszczamy je delikatnie i chłodzimy ok. 20 minut w lodówce. Ciastka będą się topić w dłoniach więc najbezpieczniej jest je przechowywać w chłodnym miejscu.
Do ciasteczek możecie dodać suszone owoce, radzę je drobno posiekać. Żurawina będzie idealna!
4 komentarze
Wyglądają fenomenalnie…. można się w nich zakochać 🙂
Uwielbiam takie! 🙂 Z masłem orzechowym to już w ogóle pyszności 🙂
Daj przepis Jusi ;)))
Podrzucę Jej 🙂