Pad Thai to danie kuchni azjatyckiej, to nic innego ja smażony, ryżowy, makaron z dodatkami charakterystycznymi dla tej kuchni. Smażymy go z warzywami, jajkami. Makaron ryżowy jest bardzo szybki w przygotowaniu – wystarczy gotować go ok. 3 minut, następnie przecedzić i przelać zimną wodą – dodać na patelnię do podduszonych już wcześniej warzyw i smażyć kilka chwil tak, aby makaron nabrał smaku. Sam w sobie jest bardzo lekki, oczywiście bezglutenowy, czym wpisuje się w kulinarne trendy ostatnich lat. Jeśli jesteście fanami kuchni azjatyckiej to nie pozostaje Wam nic innego, jak przygotowanie tego makaronu, ja kocham nad życie dynię więc przemycam ją do wielu potraw w mojej kuchni. Dokładnie tak samo stało się z tym przepisem. Smak jest genialny, a jeśli jeszcze dodacie krewetki lub kurczaka i odrobinę kolendry, której u mnie zabrakło to już w ogóle będzie to super!
Składniki:
- 100g makaronu ryżowego
- 1 limonka
- 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki sosu rybnego/sojowego/teryiaki
- płatki chili
- 2cm imbiru
- dymka
- 200g upieczonej dyni
- 150ml mleka kokosowego
- 1 mała cebula
- orzechy ziemne (garść do posiekania)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
Pad thaia z dynią zaczynamy od ugotowania makaronu ryżowego, który należy gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut. Następnie odcedzamy go, płuczemy zimną wodą. W tym czasie przygotowujemy sos: na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę, następnie dodajemy czosnek, pokrojoną dynię, wbijamy też jajko i smażymy całość. Dolewamy mleko kokosowe oraz dorzucamy odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy cukier, posiekaną dymkę, imbir, sok z cytryny i limonki, płatki chili oraz sos teryiaki. Smażymy makaron z dodatkami ok. 4 minuty. Po tym czasie pad thai z dynią podajemy z posiekaną dymką i orzeszkami. Doprawiamy do smaku pieprzem.
1 komentarz
Dynia sprawia, że danie wygląda bardzo smacznie 🙂