Dynia pieczona w pomidorach to chyba już ostatni, albo przynajmniej jeden z ostatnich przepisów na dynię w tym roku. Szukałam przepisu, który po raz kolejny odmieni dynię na moim talerzu, bo ile można jeść jej w postaci zupy i jako dodatek do makaronu! Ja wiem, że można całkiem często, ale odmiana się przyda. Tak więc dynię postanowiłam podsmażyć, a następnie zapiec w pomidorach. Podana w ten sposób dynia jest aromatyczna, panierka wspaniale krupie i przy delikatnej i aksamitnej dyni naprawdę jest super pomysłem. Pomidory należy dobrze doprawić, możecie do nich dodać ulubione dodatki w postaci świeżych ziół, innych warzyw czy np. szynki/chorizo. Myślę, że słony dodatek w postaci szynki sprawdzi się w 100%. Mam nadzieję, że jeszcze nie nasyciliście się w pełni dynią i przepis się Wam przyda.
Składniki:
- plastry dyni hokkaido
- 1 puszka pomidorów
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki z orzechów włoskich
- 1 jajko
- oliwa do smażenia
- garść posiekanych orzechów włoskich
- parmezan/feta
- szczypiorek
Dyni hokkaido nie musimy obierać, wystarczy ją dokładnie umyć i pokroić na kilku centymetrowe plastry. Mąkę mieszamy z posiekanymi orzechami, solą i pieprzem. Jajko rozbijamy. Dynię maczamy najpierw w jajku, następnie w mące orzechowej i smażymy na rozgrzanej patelni, aż panierka się zrumieni. Pomidory z puszki gotujemy ze świeżą bazylią, doprawiamy sos do smaku, gdy woda wyparuje przekładamy pomidory do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy dynię, posypujemy parmezanem i odrobiną sera typu feta, następnie dynię w pomidorach pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Podajemy na gorąco z ulubionym pieczywem lub sałatką.
1 komentarz
Bardzo ciekawe połączenie 🙂