Bez glutenu

Budyń z płatków jaglanych

7 października 2016

Budyń z płatków jaglanych czyli kolejna propozycja na lekkie i bezglutenowe śniadanie. Wiem, wiem, macie ze mną ostatnio przekichane! Jak nie kasza jaglana to płatki, jak nie budyń jaglany to chipsy z jarmużu… Musicie mi to wybaczyć, ale widzę ogromne efekty takiego właśnie sposobu żywienia. Nie pamiętam, kiedy narzekałam na cerę, paznokcie czy włosy. Jem dużo bardziej wartościowe rzeczy niż jeszcze rok temu. Schudłam 23 kilogramy, straciłam 125 centymetrów z obwodów! Należy mi się ten budyń! 🙂 Oczywiście, jak to na mnie przystało przygotowałam go na mleku bez laktozy, podałam z połówką banana i posypałam gorzkim kakao. Płatki jaglane gotowałam tak długo, że nie musiałam już blendować budyniu – polecam Wam ten sposób, jeśli nie chcecie brudzić dodatkowych sprzętów. Pamiętajcie tylko o tym, żeby budyń gotować na bardzo małym ogniu i często mieszając tak, aby nie przypalił się i nie przywarł do dna garnuszka.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 szklanka mleka bez laktozy
  • 1/2 banana
  • gorzkie kakao
  • ew. 1 łyżeczka miodu
  • dodatkowo: ulubiona granola/pszenica w miodzie

jaglanka-z-platkow-jaglanych-1-of-1-2

Płatki jaglane zalewamy mlekiem, gotujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu tak, aby się rozgotowały. Banana kroimy w plastry, układamy go na budyniu jaglanym, posypujemy kakao. Ew. wierzch polewamy miodem, możecie też dodać odrobinę soku z cytryny, żeby banany nie ściemniały. Ja posypałam budyń odrobiną granoli. Podajemy na ciepło.

 

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Jud 7 października 2016 at 16:34

    Na śniadanie super połączenie 🙂

  • Zostaw komentarz