Śniadania

Placek z banana

11 sierpnia 2016

Placek z banana, który mam dla Was dziś jest chyba moim ulubionym dietetycznym śniadaniem. Dodaje mi mnóstwo energii i syci na kilka dobrych godzin. Możecie do jego przygotowania użyć ulubionej mąki, moja przyjaciółka wykorzystuje zawsze mąkę kokosową, ja korzystam obecnie z gryczanej, wcześniej próbowałam też z orzechową (mniam!). Dla mnie podstawą jest właśnie taki placek z banana oraz inne owoce lub np. odrobina masła orzechowego, jogurtu naturalnego itp. Ostatnio placka smażę używając do niego tylko 1/2 banana, drugą połowę kroję w plastry i układam na wierzchu, na porcji masła orzechowego – to jest duet idealny!

Ja na liczniku mam już ponad 20 kilogramów na minusie i jestem ogromnie dumna z tego, że waga i centymetry ciągle spadają. Na śniadania głównie jem właśnie takie placki/placuszki bananowe lub owsiani na wodzie – z dużą ilością orzechów i np. z suszoną żurawiną. Gdy jestem leniwa decyduję się np. na owoce z odrobiną jogurtu naturalnego lub kaszę jaglaną z brzoskwiniami. Mniam! 🙂

dietetyczny omlet (1 of 1)-3

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego (u mnie zmiksowane)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • ulubione owoce/jogurt

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego jajko oraz olej kokosowy. Dosypujemy mąkę i siemię lniane, mieszamy dokładnie, aby nie powstały grudki. Na bardzo rozgrzaną patelnię nalewamy masę, zmniejszamy ogień i smażymy do zrumienienia z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi owocami.

Tak przygotowany placek z banana możecie zapakować do pracy czy nawet na piknik. Świetnie sprawdzi się na pożywne śniadanie lub posiłek przed treningiem, a dodatkowo jest naprawdę pyszny!

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply Cukry Proste 11 sierpnia 2016 at 16:45

    Super pomysł! Muszę kiedyś zrobić

  • Reply Jud 13 sierpnia 2016 at 12:12

    Z takimi dodatkami chętnie zjadłabym taki placek 🙂

    • Reply pees 22 sierpnia 2016 at 08:35

      Nooo wiem, wiem, aż ślinka cieknie <3 Wypróbuj przepis!

    Zostaw komentarz