Wreszcie mam dla Was konkurs, w którym nagrodami są fantastyczne sprzęty AGD marki Haier. Do wygrania jest aż 6 nagród – 1 blender jako nagroda główna, 2 tostery i 3 młynki do kawy.
Zadanie konkursowe jest bardzo proste, starałam się, aby każdy z Was miał szansę na wygraną!
Podzielcie się przepisem na swój ulubiony koktajl, który można przygotować w blenderze!
Pożywny, kolorowy, smaczny, taki, który da mi energię na cały dzień! Może być z owocami, warzywami, kaszą czy innymi składnikami. Zachęcam Was równie do podesłania zdjęć na e-mail: paulina@smakowitykasek.pl.
W jednym komentarzu możecie opublikować tylko jeden przepis.
Może zainspirują Was moje przepisy:
Konkurs odbywa się zarówno na blogu, jak i w poście konkursowym na facebooku (możecie tam wysłać zgłoszenie zawierające zdjęcie koktajlu!). Na przepisy czekam do 17.07, do północy! Do dzieła!
Dziękuję Wam pięknie za udział w konkursie! Zgłoszeń łącznie było aż 100! 🙂 Nie spodziewałam się tak pięknych zdjęć i smacznych przepisów!
Główną nagrodę w postaci blendera otrzymuje: Dorota Wójcicka za piękny, kolorowy koktajl, który zachwyca barwami! 🙂
Tostery wygrywają: Paulina Śmietanka za koktajl w postaci lodowej oraz AngieW za przepis na koktajl z arbuzem oraz imbirem.
Młynki do kawy otrzymują: Marta Sztabińska za KOKTAJL RZEŚKO OD RANA, Anita Basia Kal za koktajl Fanaberia oraz Anna Gałaszewska za 3 warstwowy koktajl z nasionami Chia.
Bardzo proszę o przesłanie adresów wraz z numerem telefonu na adres e-mail: paulina@smakowitykasek.pl lub w wiadomości prywatnej na facebooku (jeśli zgłoszenie było na fanpage’u).
26 komentarzy
Mój ulubiony to ” Koktajl jabłko-banan-kiwi ”
Wszystkie te owoce w proporcji 1-2-2 blendujemy z jogurtem naturalnym, mlekiem i sokiem z cytryny 🙂
Otrzymujemy sporą i zdrową dawkę polskiego ( jabłko ), zdrowego ( banan i jabłko ) i egzotycznego ( kiwi ) koktajlu, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też wygląda bardzo dobrze 🙂
Witam,
jestem osobą,która lubi poranne rytuały. To jedyna pora dnia, która jest dla mnie na tyle przewidywalna (bo powtarzalna – codziennie rano trzeba jakoś zwlec się z łóżka, i poczłapać do łazienki….), że jestem w stanie ją sobie zaplanować. Ponieważ wstawać rano nie lubię 🙁 staram się wpleść w poranki małe przyjemności. Lubię rano wypić porządną mocną kawę, zaparzoną w włoskiej kawiarce, gdy przed lustrem uprawiam działalność artystyczną, mającą na celu poprawę urody (makijaż). Ale żeby mój żołądek nie przeżył porannego szoku, staram się mu “wrzucić” coś lekkiego (porządne, konkretne śniadanie to dopiero po 2h od wstania, mój żołądek też się rano długo budzi…). Koktajle to dla mnie idealny sposób na pierwsze lekkie “małe co nieco”. Wystarczy kilka owoców, kefir, krótkie “bzzzzzz” i pożywny koktajl “na dzień dobry” gotowy. Na dodatek nigdy się nie znudzi – za każdym razem inny, w zależności od użytych składników i przypraw (chętnie dodaję kardamon, cynamon,imbir a także chilli i czerwony pieprz -także do słodkich koktajli np. z truskawkami, malinami itd). Gdy mam trochę więcej czasu lubię zrobić coś nieco bardziej “wypasionego” i fantazyjnego. Np. taki tęczowy koktajl -idealny do przygotowania w leniwy weekendowy poranek, w niepogodę (zapewniam że rozchmurzy najbardziej ponury poranek), a także jako antidotum na “wstanie lewą nogą” (po spożyciu natychmiast wzrasta poziom optymizmu we krwi) 😉 Polecam!
Potrzebujemy:
ok 320 ml kefiru (podzielnego na 4 porcje)
2 dojrzałe banany
1/2 małego mango
2 łyżki jagód lub czarnej porzeczki (poza sezonem na świeże owoce używam mrożonych)
2 łyżki malin lub truskawek (poza sezonem na świeże owoce, używam mrożonych)
2 kiwi
4 łyżeczki siemienia lnianego
1/2 banana, 1 porcje kefiru i 1 łyżeczkę siemienia lnianego i ciemne owoce blendujemy b. dokładnie (tak aby dokładnie zmiksować siemię lniane, ziarenka nie powinny być wyczuwalne). Przelewamy do dwóch szklaneczek. Czynność powtarzamy z kolejnymi owocami (czyli zastępujemy ciemne owoce kolejnymi kolorami: żółtym mango, zielonym kiwi, truskawkami), wylewamy delikatnie kolejne warstwy, tak aby się nie zmieszały. Gotowy koktajl odstawiamy na kilka minut, aby siemię lniane “napęczniało”. Siemię lniane zastępuję czasem ziarenkami chia (tylko wówczas nie miksuję ziarenek, lecz dodaję do zmiksowanego koktajlu o danym “kolorze”).
Koktajl ma nie tylko piękny wygląd i cudowny smak, ale zawiera mnóstwo cennych składników – to nie tylko bomba witamin zawartych w owocach, ale także protein, żywych kultur bakterii kefirowych oraz kwasów omega 3 zawartych w siemieniu lnianym – na zdrowie, na dzień dobry!
Mój ulubiony koktajl to połączenie jogurtu naturalnego czerwoną pomarańczą i z lekką nutką mięty.Odżywczy a zarazem orzeźwiający! !! Polecam PRZEPIS:2 jogurty,1 czerwona pomarańcza, 3 listki świeżej mięty,3 łyżki cukru brązowego. Bez zza! Gotowe. Smacznego 🙂
Mój ulubiony koktajl to połączenie jogurtu naturalnego z czerwoną pomarańczą i z lekką nutką mięty.Odżywczy a zarazem orzeźwiający! !! Polecam PRZEPIS:2 jogurty,1 czerwona pomarańcza, 3 listki świeżej mięty,3 łyżki cukru brązowego. Bzzzzyt! Gotowe. Smacznego 🙂
Koktajl “czerwone zdrowie”
Składniki:
2 niewielkie buraki
400 ml soku marchwiowego, świeżo wyciskanego
seler naciowy
ok. 1 cm świeżego imbiru
woda
Wykonanie:
Surowe buraki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą morską. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy zrobią się miękkie, wyjąć z piekarnika i wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki, dodać pokrojony seler naciowy, sok marchwiowy oraz starty imbir. Blendować aż do uzyskania płynnej konsystencji. W razie potrzeby uzyskania bardziej płynnej konsystencji dolać trochę wody mineralnej lub przegotowanej.
Gwarantowany zastrzyk energii, dzięki opiekaniu buraków świetny smak, a ile zdrowia! Polecam 🙂
Gdybym w czasach dzieciństwa wiedziała, że kaszę jaglaną można przerobić na koktajl….:)
Koktajl jaglano-truskawkowy
0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
garść truskawek
2/3 szklanki mleka
opcjonalnie – miód do smaku
Mleko, truskawki i kaszę jaglaną zmiksować blenderem na gładki koktajl, dosłodzić miodem.
Gotowe:)
Koktajl awokado, banan, kiwi
Składniki:
1 banan
1 awokado
1 kiwi
2 łyżeczki soku z cytryny
200 g jogurtu naturalnego
100 ml mleka
miód
Awokado obrać ze skórki, banana i kiwi pokroić, skropić z sokiem z cytryny. Do kielicha blendera przełożyć owoce, dodać jogurt, mleko i miód, zmiksować. Podawać schłodzone. Smacznego 🙂
Pozdrawiam,Ewa
Koktajl witaminowy
Składniki:
1 marchewka
1 jabłko
2 mandarynki
1 banan
300 ml zielonej herbaty
Marchewkę obrać i umyć pokroić w grube plastry. Jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, mandarynki obrać, banana także.
Przygotowane owoce przełożyć do pojemnika, dodać przestudzoną herbatę i zmiksować. Na zdrowie! Pozdrawiam, Ewa
Koktajl mango brzoskwinia
Składniki:
1 dojrzałe mango
2-3 brzoskwinie
500 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka płatków owsianych
Brzoskwinie pokroić w kostkę, mango obrać. Owoce zmiksować na gładko z jogurtem naturalnym i płatkami owsianymi. Schłodzić w lodówce. Na zdrowie! 🙂
Ewa
Koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi
Składniki:
1 szklanka truskawek
125 ml jogurtu naturalnego
125 ml mleka
3 łyżki płatków owsianych
1,5 łyżki miodu
Płatki owsiane wsypać do miski i zalać wrzącą wodą, odłożyć na około 10 minut, aż napęcznieją.
Do blendera przełożyć truskawki, jogurt, mleko, miód i przygotowane wcześniej płatki owsiane. Zmiksować na gładki koktajl. Smacznego 🙂 Ewa
Koktajl szpinakowy z kiwi i bananami
Składniki:
duża garść szpinaku
4 owoce kiwi
2 banany
250 g jogurtu greckiego
125 ml mleka
Szpinak umyć, kiwi obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować z połową mleka, przelać do szklanek.
Banany obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować z jogurtem greckim i pozostałym mlekiem. Wyłożyć na masę szpinakową. Na zdrowie! 🙂
Zielone koktajle są super! Zawsze, kiedy je piję, mam poczucie, że dostarczam organizmowi mnóstwo dobroci w postaci witamin. Wymyśliłam przepis, w którym łączę wszystko to, co najlepsze dla zdrowia, w nieco nietypowym wydaniu. Bazą mojego koktajlu jest bowiem napar z czystka, znany m.in. ze swoich oczyszczających właściwości.
Składniki na 1 porcję:
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 dużego banana
1/2 jabłka (użyłam papierówki)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
3/4 szklanki ostudzonego naparu z czystka*
Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym lub zmiksować przy pomocy blendera ręcznego. Podawać od razu.
* 1 łyżeczkę suszonego czystka zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie przelać napar przez sitko i ostudzić przed dodaniem do koktajlu.
W sezonie uwielbiamy z mężem pić koktajle z naszych własnych owoców, a nasz ulubiony to ten 🙂
Koktajl wieloowocowy z chia lub łuską gryczaną
2 szkl malin
2/3 szkl czerwonych porzeczek
1/3 szkl czarnych porzeczek
1/3 szkl jagód
2 dojrzałe banany
3/4 szkl mleka
2 płaskie łyżki nasion chia naprzemiennie z 1 płaską łyżką mielonej łuski gryczanej
Przygotowanie:
1. Banany obieramy i kroimy w kawałki, blendujemy z pozostałymi owocami i mlekiem. Na koniec dorzucamy nasiona chia lub łuskę gryczaną, mieszamy łyżką, rozlewamy do szklanek. Samo zdrowie bez cukru! Smacznego 🙂
Arbuzowy z imbirem
składniki:
1 kg arbuza
sok z 1 limonki
2 cm imbiru
1 łyżeczka nasion chia
3 kostki lodu
4 listki mięty
Arbuza obrać ze skóry i oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę i włożyć do miski lub pojemnika blendera. Imbir zetrzeć na tarce i wrzucić do pokrojonego wcześniej arbuza. Następnie wycisnąć sok z limonki, wrzucić listki mięty i zmiksować. Do zmiksowanego koktailu dodajemy nasiona chia i odstawiamy na 7-10 min, by nasiona mogły napęcznieć. Na koniec przelewamy do szklanki.
*najlepiej podać z kostkami lodu, listkiem mięty lub natką pietruszki
Moim zdaniem najbardziej orzeźwiający i nawadniający koktail na upalne dni 🙂
Lato już jest i niedługo już będzie za nami,
Uwielbiam witać się z koktajlami.
Moja kolejna propozycja,
To nie lada aparycja,
Głęboki różowy kolor i konsystencja kremowa i bogata,
Uwielbia ją osoba starsza, dojrzała i małolata.
To o koktajlu z płatkami owsianymi i truskawkami mowa,
Która to dzięki blenderowi, jest w smaku odlotowa.
Takich oto składników potrzebuję,
Dzięki którym wspaniałe letnie danie otrzymuję.
– 1 szklanka mleka sojowego
– 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
– 1,5 cukru łyżeczki,
– 1 banan podzielony na kawałeczki
– kilkanaście truskawek świeżutko zerwanych,
– ½ szklanki płatków owsianych.
Wszystkie powyższe składniki miksuję w blenderze,
I popijam leżąc na leżaku w plenerze.
Na ten koktajl przyznam się Wam ,
zawsze ogromną chrapkę mam 🙂
Wysłałam zgłoszenie mailowo 🙂
Moja pierwsza propozycja to rewelacyjne, orzeźwiające, bardzo pożywne, cudnie zielone i mega zdrowe smoothie ze szpinakiem, jabłkiem, bananem i mocno wyczuwalnym i przyjemnie szczypiącym w język imbirem.
Potrzebujemy:
– 125 g szpinaku (najlepiej baby)
– 1 zielone jabłko
– kawałeczek korzenia imbiru (około 2 cm)
– 1 banan
– 1 limonka
– 500 ml soku jabłkowego
– 1 – 2 łyżki syropu z agawy
Szpinak opłukać, włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać obranego i pokrojonego banana, obrany i pokrojony na plasterki imbir, obrane i pokrojone zielone jabłko, wlać sok jabłkowy i sok z limonki. Zmiksować dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
Przed chwilką zauważyłam, że jest już osoba, która używa nicku Aneta – dlatego zmieniłam mój na Aneta76
Moja pierwsza propozycja to rewelacyjne, orzeźwiające, bardzo pożywne, cudnie zielone i mega zdrowe smoothie ze szpinakiem, jabłkiem, bananem i mocno wyczuwalnym i przyjemnie szczypiącym w język imbirem.
Potrzebujemy:
– 125 g szpinaku (najlepiej baby)
– 1 zielone jabłko
– kawałeczek korzenia imbiru (około 2 cm)
– 1 banan
– 1 limonka
– 500 ml soku jabłkowego
– 1 – 2 łyżki syropu z agawy
Szpinak opłukać, włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać obranego i pokrojonego banana, obrany i pokrojony na plasterki imbir, obrane i pokrojone zielone jabłko, wlać sok jabłkowy i sok z limonki. Zmiksować dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
Moja druga propozycja to niesamowity, również zielony koktajl ze zdrowym awokado, rukwią wodną, bazylią tajską, kolendrą i pestkami dyni.
Potrzebujemy:
– 1 awokado
– 1 banan
– pół pęczka rukwi wodnej
– pół pęczka bazylii tajskiej
– pół pęczka kolendry
– sok z 1 limonki
– garść świeżych liści szpinaku
– szklanka zielonej herbaty
– pestki dyni
Do pojemnika stojącego blendera dodać obrane i pokrojone awokado, obranego i pokrojonego banana, umyty szpinak i wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
A ja proponuję mój ulubiony jarmużowy koktajl z zieloną pietruszką i cytrusami.
W upalne dni do koktajlu dodaję kostki lodu, co dodaje mu potrzebnego orzeźwienia.
Składniki:
1 szklanka jarmużu
2 doniczki pietruszki (natka)
1 grejpfrut
2 duże pomarańcze
1 limonka
1 cytryna
Jarmuż i natkę pietruszki zmiksować w kielichu stojącego blendera. Dodać soki wyciśnięte z cytrusów i ponownie zblendować. Latem można dodać do koktajlu kostki lodu i całość dokładnie zblendować.
🙂
Mom ukochany to : mango, kiwi, nasiona chia, napoj aloesowy, brzoskwinia.
Mój zielony koktajl
2 gałązki selera naciowego
2 kiwi
1/2 jabłka
Sok z 1/2 cytryny
Natka pietruszki
Czasami dorzucam 1/2 banana lub trochę jogurtu.
Jest to mój ulubiony koktajl 🙂 pełen witamin i energii… Pomaga wyjść z anemii 😀 Bardzo dużo dawka zdrowia!!!
Były już wyniki?
Tak, wyniki są w odświeżonym poście.
P.