Budyń jaglany z czereśniami – kolejna moja propozycja na odczarowanie kaszy jaglanej. To już chyba jasne, że postanowiłam jeszcze bardziej zwracać uwagę na to, co jem. Jestem teraz w takim punkcie swojej diety, że waga stoi mimo zbilansowanej diety i wysiłku fizycznego kilka razy w tygodni… Nie załamuję się jednak, wiem, że taka kolej rzeczy, to mnie nie demotywuje – wręcz przeciwnie – mam ochotę dawać z siebie jeszcze więcej! Chcę ćwiczyć, biegać, zdrowo jeść, odrzucić wszystkie makarony, które skutecznie moim zdaniem, zapychają mój żołądek. Wolę jeść w inny sposób i nie mam z tym problemu, wręcz cieszę się, że tak świadomie do tego podchodzę i chcę eksperymentować z kaszami czy ryżem. Lato sprzyja jedzeniu owoców, a czereśnie to jedne z moich ulubieńców! W logo Smakowitego na próżno doszukiwać się wiśni… to właśnie czereśnie! 🙂 Skosztujcie mojego budyniu, a słowo daję – będziecie przyrządzać go częściej niż taki klasyczny.
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka (u mnie kokosowe)
- 300g czereśni
- 1 łyżeczka miodu
Kaszę płuczemy w wodzie, odsączamy i zalewamy mlekiem. Gotujemy ok. 15 minut na najniższym ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy, aby kasza nie przywarła do dna garnuszka. W momencie kiedy kasza jest już miękka odstawiamy ją do ostygnięcia, dodajemy miód. Kaszę jaglaną blendujemy z wypestkowanymi czereśniami. Jeśli budyń jest zbyt gęsty dodajcie więcej owoców lub mleka. Budyń jaglany można jeść na ciepło lub zimno, polewając go sokiem z owoców.
1 komentarz
Kasza jaglana jest cudowna i można ją wykorzystać na wiele sposobów. Ten budyń prezentuje się smakowicie 🙂 A waga na pewno w końcu ruszy, cierpliwości 🙂