Pasta z groszku sprawdzi się doskonale na wszelkiego rodzaju kanapkach lub przekąskach z ciasta francuskiego. Ja zajadam się przez ostatnie dwa dni, a to połączenie smakowe poleciła mi koleżanka. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się tutaj wielkiego zachwytu nad smakiem, średnio lubię takie pasty – np. jajeczną zjadam może 2-3 razy w roku. Serio! Ta pasta z groszku przypomina mi nieco hummus, który uwielbiam. Oczywiście nie dodałam tutaj dodatkowego tłuszczu czy pasty sezamowej, ale serek śmietankowy i czosnek w zupełności wystarczają. Jeśli szukacie pomysłów na pasty do pieczywa to koniecznie wypróbujcie tej, naprawdę jest smaczna.
Myślę, że zamiast serka możecie dodać np. odrobinę śmietany/jogurtu naturalnego, jeśli chcecie wzbogacić smak to zamiast czosnku dodajcie kroplę tabasco – na pewno wzmocni smak! Tę pastę możecie podać z pieczywem, ale również jako dodatek do wytrawnych placków czy np. naleśników.
Składniki:
- 1 łyżka serka śmietankowego (Almette/Philadelphia – co wolicie)
- 200g świeżego groszku/odsączonego groszku z puszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Groszek blendujemy z serkiem i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z ulubionym pieczywem.
Pastę z groszku przechowujemy w lodówce.
1 komentarz
Ciekawy przepis, muszę wypróbować 🙂 Uwielbiam pastę z groszku ale robię ją w trochę inny sposób: ser feta, groszek zielony plus szczypiorek i pieprz. Wychodzi naprawdę super 🙂