Sosy i dodatki

Sos holenderski

13 maja 2016

Sos holenderski to sos, który powstaje na bazie masła i żółtek. Dodatek soku z cytryny oraz pieprzu sprawia, że sos ten świetnie komponuje się ze szparagami, na które obecnie trwa sezon. Ja ten sos holenderski przygotowałam na potrzeby kanapki z jajkiem w koszulce oraz szparagami. To był pierwszy raz, kiedy przygotowałam od podstaw taki sos i jestem nim zachwycona! Smak jest nieziemski, mam wrażenie, że będzie pasował do wszystkich świeżych warzyw, polubiłby się z dorszem czy inną rybą. Połączenie szparagi + jajko w koszulce + sos holenderski jest chyba jednak najsmaczniejsze!

Składniki:

  • 40g masła
  • 2 żółtka
  • sok z cytryny (ok. 1 łyżki)
  • sól, pieprz

Masło rozpuszczamy w rondelku, zdejmujemy z niego pianę (możemy skorzystać z masła klarowanego). Żółtka ubijamy na jasną pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, powoli dolewamy gorące masło i ubijamy sos na puszystą i gęstą pianę. Tak przygotowany podajemy na ciepło z ulubionymi warzywami czy rybą.

sos holenderski (1 of 1)-2

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Anonim 13 maja 2016 at 08:58

    A jak to ubijasz? Masz jakiś patent?

    • Reply pees 13 maja 2016 at 09:18

      Ja to robię taką ręcznie – trzepaczką metalową, nie mikserem czy blenderem. Najprościej i szybko dosyć, to mała ilość żółtek, szybko się spieniają 🙂 Pozdrawiam

  • Reply Asa_6niebo 13 maja 2016 at 09:29

    bardzo fajny przepis, sosu holenderskiego jeszcze nie próbowałam, chyba najwyższy czas:)

    • Reply pees 14 maja 2016 at 10:41

      Bardzo polecam 🙂 Jest przepyszny!

    Zostaw komentarz