Słodkości

Muffinki z truskawkami

10 maja 2016

Muffinki z truskawkami i czekoladą przygotowałam na niedzielnego grilla ze znajomymi. Zaplanowaliśmy rozpoczęcie biesiadowania około godziny 14 i faktycznie prawie wszyscy stawiliśmy się od razu. Ja przytargałam ze sobą szaszłyki, grilla (!), upieczone muffinki z truskawkami i ziemniaczki, które mieliśmy upiec. Nie obyło się też bez mięsa: karkówki, kiełbas, łososia. Ze słodkości królowały moje muffiny i pieczone pianki, którymi wszyscy się zajadali. Babeczki, które ze sobą zabrałam były nadziane truskawkami, czekoladą, dodałam do nich także kakao, ale jak się później okazało, mogłam dosypać więcej cukru… 🙂  Na szczęście cukier puder wystarczył.

Jeśli macie ochotę na lekki, słodki wypiek, to koniecznie spróbujcie tych muffinek. Ciasto jest bardzo miękkie, babeczki są pulchne i smaczne. Ciemną czekoladę możecie zastąpić białą i pominąć kakao – to będzie równie smaczna wersja muffinek!:)

Składniki na 12 sztuk:

  • 300g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 10 dużych truskawek
  • 3 kostki czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250ml mleka
  • 1 jajko
  • 100ml oleju rzepakowego

muffiny z truskawkami (1 of 1)

Mleko łączymy z jajkiem, dodajemy olej. Czekoladę drobno siekamy. Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i kroimy je w drobną kostkę. Do płynnych składników wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą, dodajemy także kakao i cukier. Mieszamy wszystko razem, na sam koniec dodajemy czekoladę oraz truskawki. Masę nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

muffiny z truskawkami (1 of 1)-4

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Ania 10 maja 2016 at 08:31

    Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami więc już niedługo wypróbuję przepis. Dzięki 🙂

    • Reply pees 10 maja 2016 at 09:01

      Taaak, koniecznie! Przepis prosty, a smak muffinek naprawdę wow!

    Zostaw komentarz