Naleśniki dietetyczne – a w zasadzie naleśnik to jedno z moich ulubionych śniadań, które mogę zjadać kilka razy w tygodniu. Przygotowany z twarożkiem czy warzywami stanowi dla mnie pełnowartościowy posiłek. Tak przygotowany placek możecie spożyć przed treningiem – jest bardzo lekki, brak w nim mąki pszennej, jest odrobina mąki orzechowej i otręby żytnie. Jeśli chcecie takiego naleśnika możecie “nadziać” kurczakiem lub filetem z indyka – każdy sposób na wzbogacenie jego “wnętrza” jest dobry 🙂
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki orzechowej/migdałowej)
- 2 łyżki otrąb żytnich
- 1 łyżka mleka (bez laktozy/migdałowego)
- twaróg
- rzodkiewki
- roszponka
- pomidorki koktajlowe
- awokado
- sól, pieprz
Jajko mieszamy z mlekiem, dosypujemy mąki oraz otrąb. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na patelni (najlepiej bez tłuszczu lub na odrobinie oleju kokosowego) na rumiano. Twaróg mieszamy z solą, pieprzem, posiekanymi rzodkiewkami – możecie dodać trochę mleka lub jogurtu naturalnego, żeby twarożek nie był zbyt suchy. Naleśnika smarujemy twarożkiem, dodajemy roszponkę, układamy połówki pomidorków oraz kawałki awokado.
Podajemy na zimno, możemy też zabrać naleśniki dietetyczne do pracy czy na uczelnię!
2 komentarze
Dzisiaj taki jadłam! Danie z serii tych, które każdy powinien skosztować chociaż raz. Klasyk 🙂
Też jestem tego zdania!:)