Makaron z łososiem i cukinią wydaje mi się być bardzo wiosennym pomysłem na obiad. Starta cukinia to dobry wybór, gdy macie mało czasu na przygotowanie obiadu lub zwyczajnie jesteście głodni i nie chcecie w kuchni spędzić długich godzin. W ten sposób doprowadzenie jej do miękkości trwa tylko kilka minut. Przygotowując ten makaron z łososiem uważajcie, żeby nie przesadzić z ilością soli użytą do gotowania makaronu czy później, do doprawienia potrawy. Jeśli natomiast wybierzecie świeży filet, to na pewno dodatkowa ilość przypraw/soli będzie potrzebna. Na upartego nie musicie zapiekać makaronu, tylko podać go od razu po wymieszaniu z cukinią i łososiem – zaoszczędzicie w ten sposób trochę czasu.
Składniki na 2 porcje:
- ulubiony makaron (u mnie pełnoziarnisty)
- 1 cukinia
- 100g wędzonego łososia
- 100ml mleka kokosowego/śmietany 30%
- suszone pomidory
- sól, pieprz
- szałwia
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z makaronem i podartym na kawałki łososiem wędzonym. Przekładamy makaron do naczynia żaroodpornego, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy suszone pomidory, pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Podajemy z rukolą, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
1 komentarz
Super pomysł na wiosenny obiad 🙂