Obiady

Makaron z krewetkami

9 kwietnia 2016

Makaron z krewetkami przygotowywałam wcześniej w sosie curry lub pomidorowym. Uwielbiam owoce morza i tak naprawdę do krewetek wystarczy mi czosnek, chili i sok z limonki – pełnia szczęścia. Jeśli jednak macie ochotę trochę pokombinować, to muszę Wam polecić właśnie ten przepis. Sos orzechowo-pomarańczowy i krewetki – smakuje tak, jak brzmi! Sos, który przygotowałam sprawdzi się także przy kurczaku – możecie go podać do ryżu lub dobrej jakości bagietki, która pomoże wam zajadać się sosem.

Składniki na sos pomarańczowo – orzechowy:

  • 1 duża pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • garść migdałów
  • garść orzechów laskowych/włoskich
  • ok. 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm chili
  • ew. imbir/kolendra

Z pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Chili, czosnek drobno siekamy. Orzechy i migdały prażymy na patelni tak, aby wydobyć z nich aromat, następnie studzimy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem.

makaron z krewetkami (1 of 1)

Składniki na makaron z krewetkami:

  • porcja ulubionego makaronu
  • 200 g krewetek
  • 1/2 cukinii
  • olej kokosowy
  • sos pomarańczowo – orzechowy
  • do podania: migdały, szczypior/kolendra

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, smażymy krewetki oraz plastry cukinii z jednej i z drugiej strony po ok. 1 minucie, na patelnię dolewamy sos pomarańczowo – orzechowy, dusimy krewetki ok. 1 minuty w sosie. Po zagotowaniu odstawiamy z ognia. Podajemy z makaronem lub ryżem. Posypujemy migdałami.

Jeśli sos jest zbyt rzadki możecie dodać do niego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, która go zagęści.

makaron z krewetkami (1 of 1)-3

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz