Frytki z batatów zjadłam pierwszy raz dopiero teraz – przygotowując je w domowym zaciszu ostatniej niedzieli. Bataty to słodkie ziemniaki – sporej wielkości bulwy w lekko pomarańczowym kolorze, które świetnie smakują po upieczeniu. Niestety to, co mnie zawsze odwodziło od momentu zakupu tego warzywa to jego cena – nie ukrywając bataty są w Polsce bardzo drogie. Bataty sprowadzane są z Ameryki Środkowej lub Południowej, stąd ich wysoka cena. Bataty są dużo zdrowsze od ziemniaków – zawierają sporo minerałów i witamin, poprawiają działanie trzustki, są źródłem m.in luteiny, która pozytywnie wpływa na wzrok. Możecie z nich przygotować zupę, chipsy, dodać pieczone do mięs czy np. postąpić tak, jak ja i upiec frytki z batatów. Ja postaram się jadać to warzywo częściej, bo jestem zachwycona jego walorami smakowymi!
Bataty możecie (oczywiście w ograniczonej ilości) podjadać na diecie – na 100g mają one ok. 85 kcal. Jeden duży batat spokojnie wystarczy Wam na dodatek do 2-3 porcji posiłku. Ja frytki z batatów zjadłam do pieczonej piersi z kurczaka, która była ostatnio na blogu: pieczona pierś z kurczaka. Moim zdaniem to duet idealny.
Składniki na frytki z batatów:
- 1 duży batat
- sól
- pieprz
- oliwa/olej rzepakowy
Batata myjemy (nie trzeba usuwać z niego skórki), kroimy na pół, a następnie na wąskie paski, na kształt frytek. Następnie bataty polewamy oliwą/olejem (ok. 2 łyżek na 1 batata) – posypujemy solą i wstawiamy je w naczyniu żaroodpornym/na blaszce do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.
Frytki z batatów pieczemy ok. 25 minut w termoobiegu, od czasu do czasu mieszając ziemniaki, aby były zarumienione ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło, posypujemy gruboziarnistą solą.
2 komentarze
Ja uwielbiam jeść frytki z batatów używając jako sosu jogurtu naturalnego – polecam 🙂
Och, narobiłaś mi smaka! Ja bym wypróbowała jeszcze sos koperkowy:)