Ziemniaki pieczone w piekarniku wprost uwielbiam! Czasami jadłam je jako dodatek do zupy, częściej mięsa. Nie wiem czy w Waszych domach jadało się rosół wołowy z ziemniakami, ale ja się nim czasami zajadałam.
Gniecione ziemniaki pieczone w piekarniku, które pokazuję znalazłam w najnowszej książce “What Katie Ate… at the weekend”. Przygotowałam je praktycznie tak samo, dodając tylko szałwię.
Pieczone ziemniaki to świetna alternatywa do takich zwykłych, gotowanych – chrupiąca skórka pasuje do mięs i surówek, a nawet dodatek masła, soli i szczypiorku to już dobry pomysł na przekąskę. Ziemniaki przygotowane w ten sposób nie są tuczące, nie polewamy ich zawiesistym sosem, pamiętajcie!
Składniki:
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 1 łyżka oliwy
- Sól gruboziarnista
- świeże zioła
- Szczypiorek
Ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie, najlepiej, aby duże części były pokrojone na mniejsze. Naczynie żaroodporne/blachę polewamy oliwą, odcedzone i miękkie ziemniaki przekładamy do naczynia, posypujemy je ulubionymi ziołami. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjmujemy, rozgniatamy częściowo widelcem, posypujemy je solą i pieczemy kolejne 20 minut. Podajemy na gorąco np. z masłem i ziołami lub jako dodatek do mięsa.
Brak komentarzy