Czekoladowy suflet (fondant) to propozycja, która podczas walentynkowej kolacji sprawdzi się idealnie. Powiedzcie sami – znacie deser, który tak wpływa na wyobraźnię i pobudza żądze – jak połączenie czekolady, chili i gorącego sosu truskawkowego. Jeśli chcecie ten wieczór spędzić wyjątkowo zadbajcie o smaczną kolację lub chociaż deser…
Ja zawsze byłam zwolenniczką prezentów tzw. „home made”. Wszelkiego rodzaju liściki, bileciki, projekty DIY czy np. właśnie ulubione danie/deser naszego partnera czy partnerki znaczy dla drugiej osoby znacznie więcej niż kupne pudełeczko czekoladek.
Chciałabym, żebyście zaufali mi w przypadku tego wypieku i uwierzyli, że jest on naprawdę prosty, a efekt? WOW! Walentynki są szczególnym dniem, w którym nie powinniśmy skupiać się na tym co, kto i dlaczego, ale na uśmiechu i szczęściu drugiej osoby. Po uroczystej kolacji, spacerze i tak przygotowanym deserze szczęśliwy finał wieczoru powinien mieć miejsce w Waszej sypialni lub kto wie… może nawet w kuchni?
Czekoladowa rozkosz inspirowana jest żelem intymnym marki Durex Słodka Truskawka – jeśli mało Wam będzie owocowych wrażeń przenieście się do sypialni…Ach, jeszcze jedna ważna rzecz – fondant w kokilkach możecie przygotować wcześniej i przechowywać go w lodówce kilka/kilkanaście godzin, a następnie upiec – dosłownie w 10 minut będzie gotowy rozkoszny deser!
Składniki na suflet czekoladowy:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 130 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
- 1-2 łyżki kakao
- 2 jajka
- Masło do posmarowania kokilek
Przygotowania rozpoczynamy od nasmarowania kokilek masłem – dokładnie smarujemy boki oraz dno naczynka żaroodpornego, chłodzimy je ok. 10 minut i powtarzamy czynność na końcu obsypując środek kakao. Czekając na przygotowanie masy na suflet kokilki powinny być w lodówce.
Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miseczkę, w której znajduje się czekolada gorzka oraz masło (tę technikę przygotowania masy nazywamy kąpielą wodną). Masło mieszamy z czekoladą tak, aby dokładnie się rozpuściło, gdy to nastąpi odstawiamy wszystko do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, wlewamy ostudzoną masę czekoladową nadal ubijając dodajemy mąkę. Powstała masa będzie gęsta – taka ma być. Następnie po łyżce nakładamy ją do przygotowanych wcześniej i schłodzonych kokilek. Fondant wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 10 minut (góra/dół). Po tym czasie suflety wyjmujemy i po ok. 2 minutach możemy je przełożyć na talerz odwracając je delikatnie tak, aby ciastko czekoladowe nam się nie rozpadło. W środku suflet powinien być na wpół surowy. Po chwili środek trochę zapadnie się – to naturalne – znaczy, że suflet się udał. Podajemy natychmiast z sosem truskawkowym i np. bitą śmietaną czy lodami.Składniki na gorący sos truskawkowy:
- 150 g mrożonych truskawek
- ½ świeżej papryczki chili (możecie użyć sproszkowanej papryki wedle uznania)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- Świeżo mielony pieprz
Truskawki rozmrażamy, podgotowujemy na małym ogniu, dodajemy cukier oraz chili. Truskawki rozgniatamy widelcem, gotujemy, aż woda z nich wyparuje. Na samym końcu doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gorącym sosem truskawkowym polewamy fondant.
Wpis powstał przy współpracy z marką Durex.
2 komentarze
Czy podane składniki są na dwie sztuki?
Podane składniki są na 2 spore porcje lub 4 mniejsze, w zależności od wielkości kokilek.
P.