Sałatka z ciecierzycy i grillowanych warzyw to lekka propozycja na dodatek do różnego rodzaju sałat czy mięs. Sałatka przygotowana w ten sposób jest krucha, składniki, z których ją przygotujecie mogą być dowolne. Ja, chcąc zadbać o ich aromat, dodałam do nich marokańskich przypraw takich jak: ras el hanout czy harrisa. Dzięki temu warzywa nabrały egzotycznego smaku, który, moim zdaniem, świetnie podkreślałby mięso takie jak jagnięcina czy baranina. Myślę, że dobrej jakości pasta curry równie dobrze wpłynęłaby na smak potrawy. Sałatka z ciecierzycą może być podana również z kaszą kuskus czy np. ryżem – będzie wtedy stanowić bardziej treściwy posiłek:)
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 papryka zielona
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 czerwone cebule
- 1 biała cebula
- sól, pieprz
- szczypta harrisy
- 1 łyżeczka ras el hanout
- oliwa
Z papryki wykrawamy środek, kroimy ją na cienkie paski dł. 2-3 cm. Cukinię kroimy na pół, następnie siekamy na plastry, podobnie jak cebulę – drobno. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą. Na grillowej patelni podsmażamy paprykę, cukinię oraz cebule kilka minut tak, aby warzywa były podsmażone, ale wciąż kruche. Doprawiamy do smaku przyprawami, następnie dodajemy ciecierzycę. Wszystkie składniki mieszamy razem, podajemy na zimno lub ciepło.
2 komentarze
a bakłażan?
Lidka, bakłażan najwidoczniej mi się przyśnił… 🙂 Pozdrawiam!