Omlet na słodko (dietetyczny) – pomysł na lekkie śniadanie, którym zajadam się głównie w weekendy. Przygotowanie dietetycznej wersji placuszków/pancakes czy omleta nie jest wcale proste! Jeśli tak, jak ja unikacie tłuszczu, glutenu to sprawa się komplikuje. Staram się lepiej odżywiać już ponad miesiąc i jeszcze czasami zdarza mi się mieć problemy przy przewracaniu omleta na drugą stronę. Smażę bez dodatku tłuszczu, ewentualnie dodaję czasami 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, który pachnie nieziemsko! 🙂 Wiem, że jest to ostatnio modny dodatek do smażenia i pieczenia – jest zdrowy, ma nieskończone pole zastosowań – np. jako maseczka! Ja do tej pory używałam go tylko do smażenia placuszków, ale czuję, że się polubimy 🙂
Omlet na słodko smażymy na mocno rozgrzanej patelni, czekamy aż omlet będzie podsmażony na rumiano z jednej strony, dopiero później delikatnie przewracamy go i dosmażamy z drugiej strony. Jeśli jednak coś pójdzie nie tak, to zawsze możecie trochę oszukać iiii pokroić omlet na patelni – na styl Kaiserschmarrn – to nic innego niż podsmażony i pokrojony omlet austriacki 🙂
Składniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka sojowego
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 łyżka mąki orzechowej (dowolna bezglutenowa)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1/2 banana
Wszystkie składniki mieszamy razem – banana rozgniatamy widelcem. Patelnię rozgrzewamy, jeśli boicie się, że omlet się wam przypali, dodajcie 1/2 łyżeczki oleju kokosowego/oliwy. Na patelnię nalewamy masę – smażymy na rumiano. Następnie przewracamy (ja podzieliłam na pół) i kroimy na patelni łopatką omleta na kawałki. Podajemy z owocami.
2 komentarze
Omlet w naprawdę bardzo ciekawym wydaniu, bardzo energetyczny a do tego dietetyczny i inspirujący. Spróbuje go zrobić i napiszę swoje wrażenia 🙂
Ale słoneczny sposób na rozpoczęcie dnia! 🙂