Sałatka z kurczakiem i pomidorami to kolejna odsłona mojej lekkiej kolacji, którą zjadam przed lub po treningu. Jak widzicie, dodaję dla zaostrzenia smaku czerwoną cebulę – w tym przypadku bezpieczniej taką sałatkę zjeść po treningu aniżeli przed jego rozpoczęciem. Sałatka ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale dobrze doprawiony kurczak nadaje jej charakteru.
Kiedy jestem na diecie staram się jeść głównie mięso z kurczaka i warzywa – najróżniejsze sałatki są więc dla mnie najlepszym wyjściem. Grillowany kurczak świetnie sprawdza się w roli głównego składnika takiej sałatki i dba o to, aby była ona treściwa i wartościowa dla naszego organizmu.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 3 pomidory malinowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- rukola/roszponka
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili, ew. curry
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami (uważajcie z papryczką chili). Grillujemy ją na rumiano z dwóch stron na patelni grillowej (najlepiej bez użycia tłuszczu). Pomidory kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Rukolę myjemy i osuszamy. Grillowanego kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem, przed podaniem polewamy oliwą i octem balsamicznym.
Tak przygotowaną sałatkę możecie zabrać w lunchboxie do pracy czy na uczelnię 🙂 Zamiast czerwonej cebuli dodajcie np. posiekane oliwki czy paseczki świeżej papryki.
2 komentarze
Świetna sałatka 🙂 No i na dodatek bez glutenu, ja teraz akurat jestem na diecie bezglutenowej także przepis na pewno mi się przyda! Dzięki 🙂
Polecam się na przyszłość! 🙂