Sałatka z łososiem i jajkiem to kolejny przepis na smaczny i lekki posiłek. Taką dietetyczną sałatkę możecie zjeść na śniadanie lub każdy inny posiłek. Jajko jest smażone, ale możecie je ugotować np. po benedyktyńsku – jest super lekkie i bardzo efektowne. Mi czasami nie wychodzi… a że robię je na tyle rzadko, że nigdy nie mam dosyć wprawy, to zwyczajnie unikam jego gotowania w domu.
Do sałatki możecie dodać ulubione mieszanki sałat – u mnie jest to przeważnie roszponka i rukola – uwielbiam także świeży szpinak. Rukola z racji swojej budowy sprawia wrażenie, że jest jej bardzo dużo i już mała jej garść zapełni talerz.
Tak, jak już wspominałam, mija mi tydzień na diecie paleo – z przyjemnością opiszę ją na blogu w ciągu najbliższych dni, bo czuję, że to moja nowa przyjaciółka… 🙂
Składniki na sałatkę z łososiem:
- garść rukoli
- garść roszponki
- 50g wędzonego łososia
- 4 oliwki
- 8 brukselek
- 1 jajko
- 2 suszone pomidory (nie z zalewy, nie z oleju)
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny, oliwa
Roszponkę oraz rukolę myjemy, osuszamy. Z brukselki wycinamy trzon (nie będzie gorzka), kroimy ją na pół, smażymy na patelni na rumiano z dwóch stron. Oliwki kroimy na pół, podobnie jak suszone pomidory. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy razem. Jajko smażymy na patelni, uważając, aby żółtko całkowicie się nie ścięło. Układamy je na wierzchu sałatki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, polewamy łyżeczką octu balsamicznego i oliwy.
2 komentarze
Czym można zastąpić brukselkę? ?
Cześć Kasiu,
jeśli nie przepadasz za brukselką to możesz ją pominąć lub zastąpić innym ulubionym warzywem – np. cukinią czy bobem.
Pozdrawiam 🙂