Przekąski i przystawki

Omlet ze szpinakiem

27 stycznia 2016

omletOmlet ze szpinakiem, a właściwie omlet z pieczarkami i szpinakiem – mój pomysł na to, aby zjeść możliwie dużo szpinaku w przystępnej formie bez glutenu w postaci np. makaronu. Zawsze lubiłam makarony, dobrze o tym wiecie, bo na blogu jest ich sporo. Omlet? Omlety kojarzyły mi się natomiast głównie z dżemem truskawkowym i cukrem pudrem. Ostatnio jednak wybieram wersję zdrowszą – bez dodatku mąki, cukru. Stawiam na warzywa i składniki, które odżywią mój organizm. Tak przygotowany omlet pakuję w lunchboxa i zjadam w pracy, podgrzewam go w mikrofalówce i dzięki temu zjadam obiad na ciepło. Przygotowanie szpinaku jest banalnie proste, tak jak i omleta.

Składniki na omlet z pieczarkami:

  • 2 jajka
  • 3 pieczarki
  • sól, pieprz
  • świeży szpinak, 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy

Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, podsmażamy je na patelni, aż wyparuje woda. Zalewamy je rozmieszanymi jajkami i przyprawami, omlet z pieczarkami smażymy z dwóch stron na rumiano, delikatnie przekładając go z jednej strony na drugą. Zdejmujemy z ognia. Na patelni podsmażamy szpinak, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na omlet nakładamy szpinak, składamy go na pół. Podajemy na ciepło.

indeks

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz