Przekąski i przystawki

Omlet z warzywami

22 stycznia 2016

omlet z warzywami 2Omlet z warzywami – iście królewskie śniadanie, które zapewni Wam energię i uśmiech na kilka godzin. Możecie do niego dodać ulubione warzywa. Omlet, który ja przygotowałam jest bez mąki i możecie więc zajadać się nim na bezglutenowej diecie. Jak zrobić omlet? To bardzo proste – z założenia powinien być on puszysty – tak przynajmniej robiła go moja mama. Ubijała białka z solą, dodawała żółtka i odrobinę mąki. Tak usmażony omlet jest bardzo pulchny i miękki, może wręcz przypominać pieczywo – przepis na to, jak zrobić omlet?

Moja propozycja przygotowania omleta jest banalnie prosta i opiera się na zasadzie: warzywa + jajka + przyprawy. Nic więcej, żadnych udziwnień czy ubijania białka na sztywno etc. Najlepszy smak uzyskany jak najmniejszym wysiłkiem.

Składniki na 1 omleta:

  • 2 jajka
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 pieczarki
  • 1/2 cebuli dymki
  • 2 suszone pomidory (nie z zalewy olejowej)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Cukinię kroimy na pół, siekamy na talarki. Pieczarki obieramy i siekamy razem z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy dymkę, cukinię i pieczarki, dodajemy również suszone pomidory i czerwoną paprykę. Jajka mieszamy z solą i pieprzem, zalewamy nimi zrumienione warzywa. Omleta smażymy na rumiano kilka minut, następnie delikatnie składamy go za pomocą łopatki tak, aby się nie rozwalił, na jeden bok. Smażymy jeszcze kilka minut w dwóch stron, aby jajka się ścięły. Podajemy na gorąco.

Omleta możecie podgrzać w mikrofalówce w pracy – sprawdziłam 🙂

omlet z warzywami

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz