Sosy i dodatki

Pieczona cykoria

19 stycznia 2016

indeksPieczona cykoria sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs, może także stanowić wegetariański obiad. W tak przygotowany sposób cykorię pozbywamy całej goryczy, a pieczone jabłka nadają jej cudownego aromatu i smaku.

Pieczona cykoria równie dobrze będzie smakować w połączeniu z gruszką czy wiśniami – wszystkie te owoce świetnie wzbogacą smak i przedstawią tę roślinę w odmienionej i smacznej wersji. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie Wam dużo czasu, a obiecuję, że smak to wynagrodzi. Jeśli czujecie potrzebę dosłodźcie cykorię, ja staram się unikać cukru 🙂

Przepis podpatrzyłam na DailyTips.

Pieczona cykoria:

  • 3 cykorie
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • ew. cukier/miód
  • 150ml wodyindeks

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, prażymy na patelni, zalewamy je wodą. Cykorię kroimy na pół (możecie wyciąć twardy trzon uważając, aby cykoria nie podzieliła się na liście), dokładamy ją do jabłek. Podsmażamy cykorię z jabłkami z dwóch stron na rumiano, przekładamy cykorię do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach (góra-dół).

pieczona cykoria pieczona cykoria 2

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz