Mus czekoladowy bez jajek to trzyskładnikowy deser, który przygotujecie dosłownie w 2 minuty 🙂 Jeśli schłodzicie go według moich zaleceń od momentu jego przygotowania do momentu zjedzenia minie ok. 30 minut. Ja podałam mus czekoladowy posypany mielonymi orzechami oraz z malinami, które pasteryzowała Babcia. Tak myślę, że możecie na spód szklanki dać ulubione owoce lub warstwę bitej śmietany bez czekolady – będzie to na pewno efektownie wyglądać!
Wiem, że do tego typu musu można dodać dużo dodatków i dowolnie modyfikować jego smak. Jeśli tylko macie ochotę to kombinujcie:) Taki mus pięknie wyglądać będzie w kieliszkach do wina – spokojnie możecie podać go jako świąteczny czy noworoczny deser!
Składniki:
- 50g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady mlecznej
- 200ml śmietany kremówki
- do podania: maliny, mielone orzechy
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy do niej po łyżce roztopionej i zimnej czekolady. Mieszamy łyżką uważając, aby śmietana nam się nie przebiła (tzw. nie rozwarstwiła – nie miksujcie jej zbyt długo). Przygotowany w ten sposób mus nakładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na co najmniej 15 minut. Mus czekoladowy podajemy z malinami/sokiem owocowym lub z orzechami.
1 komentarz
Zrobię, zrobię, zrobię 😉
M.