Sosy i dodatki

Konfitura z cebuli

1 grudnia 2015

karmelizowana cebula (1 of 1)-2Konfitura z cebuli to świetny dodatek do burgerów, które w modzie są już od ładnych kilku lat. Możemy podawać ją na zimno lub gorąco. Do mięs, grillowanego sera, kanapek czy np. jako nadzienie/farsz w cieście kruchym. Ja do przygotowania tej konfitury wykorzystałam prosty, zasłyszany przepis. Konfitura z czerwonej cebuli jest spotykana częściej, ale ja akurat nie miałam jej w domu więc postanowiłam wykorzystać zwyczajną, białą.

To bardzo prosty przepis, mam nadzieję, że z niego skorzystacie i wypróbujecie taką konfiturę, jeśli oczywiście jej nie znacie. Poniżej, pod przepisem jak zrobić konfiturę z cebuli znajdziecie prosty przepis na wytrawne ciastka z jej dodatkiem. Są bardzo smaczne!:)

Podane proporcje są na niecałą 1 szklankę konfitury – zużywam ją na bieżąco, ale możecie ją przechowywać kilka dni w lodówce.

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka cukru

Cebulę drobno kroimy na cienkie paseczki. Na patelni podgrzewamy oliwę, wysypujemy cebulę, dokładnie ją obtaczamy w oliwie i solimy, ciągle mieszając i zeskrobując z dna rondelka, podsmażamy cebulę do miękkości. Po ok. 15 minutach dolewamy ocet balsamiczny i smażymy cebulę kolejne 10 -15 minut. Po tym czasie dodajemy także cukier, smażymy całość ok. 15 minut. Tak przygotowana konfitura jest gotowa do jedzenia na ciepło lub zimno.

karmelizowana cebula (1 of 1)-3

Im dłużej będziecie ją smażyć tym cebula będzie bardziej kremowa i miękka – im więcej jej użyjecie tym czas smażenia musi być dłuższy. Możecie kombinować z różnymi dodatkami, np. tymiankiem, kardamonem, ale ja lubię klasyczną wersję.

karmelizowana cebula (1 of 1)-4

 

Ciasto francuskie kroimy w małe kwadraty, kładziemy na nich mozzarellę oraz łyżeczkę konfitury. Ciasto francuskie delikatnie nacinamy po bokach, pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach – ciasto musi się zarumienić, a mozzarella roztopić. Podajemy do sałatek lub na przystawkę.

karmelizowana cebula (1 of 1)-5

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz