Kruche ciasteczka z cynamonem i orzechami to przepis na ciastka kruche rodem z najlepszej cukierni. Piekłam je w proporcji 1:1 z mąką ze zmielonych orzechów i z mąką tortową. Ciasto jest bardzo delikatne i należy uważać przy przenoszeniu ciastek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, żeby ciastka się nie przerwały.
Nigdy wcześniej nie piekłam ciastek z mąki orzechowej – to był wielki błąd! Ciasteczka są bardzo kruche, a jednocześnie delikatne w smaku. Posypałam je cukrem trzcinowym, w środek niektórych włożyłam migdała. Myślę, że dobrą opcją przy takich ciasteczkach cynamonowych byłaby także polewa czekoladowa… <3 Wyobraźcie sobie tylko taką scenę: chłodny wieczór, gorąca czekolada i takie świeże, kruche ciasteczka… Mniam!
Przepis oryginalny dostępny w książce Pawła Małeckiego “Cukiernia Lidla”
Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki z orzechów/migdałów
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
100g masłaWszystkie składniki mieszamy razem, zagniatamy jednolite ciasto – masło powinno być zimne, i należy je szybko połączyć z reszta składników. Tak przygotowaną masę na ciastka odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko, wykrawamy ulubione kształty. Kruche ciasteczka pieczemy ok. 12-15 minut w 180 stopniach na blaszce (ja nie wykładałam papierem do pieczenia). Przed pieczeniem możemy je posypać cukrem trzcinowym, dodać orzechów. Ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Zajadamy… 🙂
Brak komentarzy